Αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά 146,4 δισ. ευρώ - Τι προβλέπει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το Frankfurt School of Finance and Management
Nέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, της τάξης του 60% - 63%, προβλέπουν μετά τις γερμανικές εκλογές Deutsche Welle και Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, παρά τα θετικά στοιχεία, η συζήτηση για ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικούς χρέους συνεχίζεται, με δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει στα τέλη του 2013 το 173% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης για να μπορέσει να δικαιολογήσει στις χώρες-μέλη εκτός Ευρώπης τις πιστώσεις που χορηγεί στην Ελλάδα «γαρνιρισμένες» με πιο αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle αναφέρει σε νέο δημοσίευμά της ότι η δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα ή ακόμα και νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, αναζωπυρώνεται στη Γερμανία, μόλις ενάμιση περίπου μήνα πριν τις γερμανικές εκλογές,

Κατά τη Deutsche Welle, σύμφωνα με το Frankfurt School of Finance and Management, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» περίπου 60% με 63%, που σημαίνει, μόνο για τη Γερμανία, απώλειες 30 δισ. ευρώ.

«Κούρεμα» 60%-63% στα δύο δάνεια που έχει λάβει επισήμως από την τρόικα η Ελλάδα αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους κατά 146,4 δισ. ευρώ περίπου.

Όπως προσθέτει η Deutsche Welle, το ελληνικό χρέος αγγίζει το 170% της οικονομικής επίδοσης της χώρας, με τη σχέση αυτή να μεγαλώνει, χωρίς η Ελλάδα να δανείζεται περισσότερα.

Ο Γιαν Χάγκεν από το European School of Management and Technology του Βερολίνου θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο κούρεμα.

«Προς το παρόν αναβάλλουμε την στιγμή που θα πληρώσουμε το λογαριασμό. Σε περίπτωση όμως που αποδεχθούμε την αναγκαιότητα ενός κουρέματος και το συμπεριλάβουμε στα βιβλία μας, τότε για πρώτη φορά υπάρχει διαφάνεια στο κόστος. Νομίζω ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να ληφθεί άμεσα», αναφέρει στην εφημερίδα.

Όμως,όπως σημειώνει η Deutsche Welle, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες με ένα νέο κούρεμα θα χαλάρωναν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και η λιτότητα.

Τέλος, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταδίδει ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς.

Όπως επισημαίνει «παρά την ύφεση, το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει προόδους στην εξυγίανση των δημοσιονομικών» και χαρακτηρίζει θετική είδηση το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,6 δισ. ευρώ, στο οποίο, ωστόσο, δεν συνυπολογίζονται η αποπληρωμή του χρέους, οι ενισχύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και η συμβολή στα ασφαλιστικά ταμεία.


protothema.gr