Ο δήμος Κισσάμου ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2007-2013 δύο ακόμα πολύ σημαντικών έργων ανάπλασης.

1. Του έργου «Ανάπλαση Οικισμού Πολυρρήνιας Δήμου Κισσάμου» με προϋπολογισμό 468.000 Ευρώ
2. Του έργου «Ανάπλαση Οικισμού Κάμπου Δήμου Κισσάμου» με προϋπολογισμό 465.000 Ευρώ

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικούς οικισμούς που θα τους δοθεί η δυνατότητα να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους και να αναπτυχθούν οικιστικά και τουριστικά.

Η Πολυρρήνια είναι ένας οικισμός πασίγνωστος για την Κλασική ιστορία του καθώς βρίσκεται στον χώρο που αναπτύχθηκε η πολύ σημαντική και ομώνυμη πόλη – κράτος της Κρήτης πριν από περίπου τρεις χιλιετίες.

Στόχος της ανάπλασης είναι η ανάδειξη της ιστορικότητας και της μεγάλης αρχαιολογικής αξίας της Πολυρρήνιας -παράλληλα με τις ανασκαφικές εργασίες που γίνονται και σχεδιάζονται εκεί από την ΚΕ΄Εφορία Βυζαντινών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, καθιστώντας την ακόμα περισσότερο ελκυστική και προσιτή στους επισκέπτες.

Σημειώνεται η πολύ καλή και ουσιαστική συνεργασία του δήμου με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες στον σχεδιασμό των προβλεπόμενων εργασιών.

Η ανάπλαση – ανάδειξη του οικισμού ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της περιοχής όπως και του αείμνηστου Κισσαμίτη δημοσιογράφου καταγόμενου από την Πολυρρήνια, Νίκου Κακαουνάκη.

Στόχος του έργου η ανάδειξη του παραδοσιακού στοιχείου που φανερώνεται σε κάθε  γωνιά του οικισμού της Πολυρρήνιας. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα πραγματοποιηθούν καθαιρέσεις τμήματος παλιών τσιμεντοστρώσεων, νέα τσιμεντόστρωση και νέα επίστρωση με πέτρινες πλάκες στα σοκάκια του οικισμού, με διαμόρφωση κατάλληλων κλίσεων για την απορροή των ομβρίων και κράσπεδα στα σημεία που απαιτούνται.

Επίσης προβλέπεται αποκατάσταση υφιστάμενων φυσικών μονοπατιών από χώμα και πέτρα με νέα λιθόστρωση-κατασκευή καλντεριμιού, γενική ανάπλαση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων με νέες πλακοστρώσεις, εξοπλισμός (καθιστικά, καλαθάκια καθαριότητας, πινακίδες ενημέρωσης), καθώς και εγκατάσταση δικτύου φωτισμού και ηλεκτροφωτισμός με φανοστάτες, επιτοίχια (κρεμαστά και χωνευτά) φωτιστικά στους χώρους επέμβασης. Επίσης υπάρχει και πρόβλεψη υποέργου με αρχαιολογία.

Ο οικισμός του Κάμπου βρίσκεται στο μέσο του δυτικού άξονα είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου θα δώσουν μια άλλη όψη στο χωριό δίνοντάς του την δυνατότητα να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ένα ενδιαφέρων προορισμό για τους επισκέπτες. Επίσης η υλοποίηση της ανάπλασης θα δώσει κίνητρα τοπικών επενδύσεων που είναι και το ζητούμενο σήμερα για την ενδοχώρα.

Προβλέπονται εργασίες παρέμβασης σοκάκια, στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους εντός του οικισμού Κάμπου σε σοκάκια και στις πλατείες του οικισμού. Οι επεμβάσεις αφορούν πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό, παγκάκια κ.α.

Ο δήμος Κισσάμου ευχαριστεί ιδιαίτερα τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων και τους μηχανικούς του δήμου μας που ωρίμασαν και υπέβαλλαν τις σχετικές μελέτες και επίσης ευχαριστεί για μια ακόμη φορά την διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Κρήτης για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε.

Τα έργα αυτά αποτελούν δικαίωση και για τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη ο οποίος αφενός σχεδίασε το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα των ΟΣΑΠΥ που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ύπαιθρο και μάλιστα προβλέπεται να συνεχιστεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Επιπλέον ευχαριστούμε ξανά τον κ. Αρναουτάκη γιατί μας έδωσε εκείνες τις παρατάσεις που ζητήσαμε για να προετοιμάσουμε τους φακέλους καθώς και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίζουμε το σημαντικό θέμα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού στο δήμο μας. Ο δήμος Κισσάμου θα κινηθεί στην κατεύθυνση της ωρίμανσης και νέων έργων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικούς οικισμούς που θα τους δοθεί η δυνατότητα να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους και να αναπτυχθούν οικιστικά και τουριστικά.

Η Ρόκκα, πέρα από την ομορφιά του οικισμού της και το περίφημο φαράγγι της, διαθέτει ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους -όμορο με τον οικισμό- που η ανάδειξή του αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον δήμο. Με τις παρεμβάσεις αυτές η Ρόκκα θα μπορέσει να πάρει μια μορφή συμβατή με την αρχαιολογική της ιστορία και την φυσική ομορφιά της και να αποτελέσει ένα βασικό τουριστικό προορισμό.

Τα Καλλεργιανά είναι ένας όμορφος και δυναμικός οικισμός, πανοραμικός, με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης καθώς βρίσκεται κοντά στο αστικό κέντρο της Κισσάμου, κοντά στην εθνική οδό και κοντά στον κόλπο Κισσάμου. Με τα έργα ανάπλασής του θα αποτελέσει ελκυστική λύση για διαμονή όχι μόνο των ίδιων των κατοίκων του αλλά προφανώς θα προσελκύσει και νέους.

Τα δύο έργα αφορούν την ανάπλαση των δύο οικισμών και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

• Διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων,
• Πλακοστρώσεις σοκακιών με πέτρινες πλάκες και διαμόρφωση κατάλληλων κλίσεων για απορροή υδάτων,
• Επιστρώσεις με κυβόλιθους για τα τμήματα που διέρχονται συχνά αυτοκίνητα.
• Αποκαταστάσεις φυσικών μονοπατιών,
• Εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φανοστάτες ή χωνευτά φωτιστικά
• Γενική ανάπλαση κύριας πλατείας Καλλεργιανών μπροστά από το πρώην δημοτικό σχολείο
• Υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΗ στη Ρόκκα και πρόβλεψη υποέργου με αρχαιολογία.

Πέρα από αυτά τα δύο έργα, έχουν υποβληθεί άλλες τρεις προτάσεις ανάπλασης και αναμένεται η ένταξή τους.

Ο δήμος Κισσάμου σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί ιδιαίτερα τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων και τους μηχανικούς του δήμου μας που ωρίμασαν και υπέβαλλαν τις σχετικές μελέτες και επίσης ευχαριστεί την διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Κρήτης για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε.

Επίσης ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη ο οποίος αφενός σχεδίασε το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα των ΟΣΑΠΥ που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ύπαιθρο, αφετέρου δε μας έδωσε εκείνες τις παρατάσεις που ζητήσαμε για να προετοιμάσουμε τους φακέλους, καθώς αντιμετωπίζουμε το σημαντικό θέμα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού στο δήμο μας.
Μάλιστα η πρόσφατη ενημέρωση που είχαμε ότι θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα και στην νέα προγραμματική περίοδο, μας χαροποιεί και μας δίνει την ξεκάθαρη κατεύθυνση της ωρίμανσης και νέων έργων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.