Στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας στους οικισμούς Χάρακα - Αγίας Φωτιάς, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών κ.κ. Ιωάννη Μανιάτη και Ιωάννη Μιχελάκη αντίστοιχα, διαβιβάζοντας επιστολή του Δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων κ. Μ. Κυπριωτάκη.

Όπως διαπιστώνεται από αναλύσεις και έγγραφα της Υπηρεσίας, το νερό ύδρευσης έχει καταστεί ακατάλληλο για πόσιμο. Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων έχει εκπονήσει τις μελέτες για τη διάνοιξη γεώτρησης – στελέχωσή της, καθώς και τη μελέτη δικτύου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ύψος των 450.000 €. «Η δυνατότητα του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο από δικούς του πόρους δεν υφίσταται, καθώς και η χρηματοδότηση από το ΠΕΠ δεν είναι εφικτή, από την πληροφόρηση που έχουμε από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κρήτης», όπως αναφέρεται στην επιστολή του Δημάρχου.

Μάλιστα, οι δύο οικισμοί Χάρακα και Αγία Φωτιά έχουν πληθυσμό άνω των 800 κατοίκων. Στον οικισμό του Χάρακα λειτουργεί το Κ.Υ. της περιοχής καθώς και Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακός Σταθμός, που εξυπηρετούν τους κατοίκους τη ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος λειψυδρίας.