Ελεύθεροι αφέθηκαν 22 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί από λάθος στη Γαλλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της ευρωπαϊκής χώρας.

Τα πρόσωπα φυλακίστηκαν παρά το γεγονός ότι τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν είχαν παραγραφεί. Βάσει του νόμου στη Γαλλία, ένας κατηγορούμενος δεν μπορεί να φυλακιστεί για ένα αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που έχει διαπραχθεί τρία χρόνια και πλέον πριν από την καταδίκη του. Για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, το χρονικό όριο της παραγραφής είναι τα 20 χρόνια.

Η αδικία αυτή ήλθε στο φως τον Ιούνιο του 2013 όταν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Γαλλίας διαπίστωσε ότι ένα υπουργικό διάταγμα, το οποίο χρησιμοποιείτο από τους δικαστές για να παρατείνεται η χρονική προθεσμία για τη λήψη δικαστικών αποφάσεων και την επιβολή ποινών, δεν είχε νομική ισχύ για τον σκοπό αυτό.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η όποια αλλαγή στον χρόνο παραγραφής οποιουδήποτε αδικήματος θα μπορούσε να επέλθει μόνο με τη θέσπιση νέου νόμου. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι τα γαλλικά δικαστήρια καλούνται να προχωρήσουν στην αναψηλάφηση των δικών 3.499 ανθρώπων που καταδικάστηκαν από το 2004 ως την υιοθέτηση ενός νέου νόμου το 2012.

Κατά την διαδικασία αυτή, 22 πρόσωπα βρέθηκε ότι φυλακίστηκαν άδικα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook