Για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο η ευρωζώνη καταγράφει ανάπτυξη 0,3% χάρη κυρίως στην ανοδική τροχιά, στην οποία βρίσκονται το δεύτερο τρίμηνο του 2013 η γερμανική και γαλλική οικονομία με ποσοστά 0,7% και 0,5% αντίστοιχα.

Πολιτικοί και οικονομολόγοι αντιδρούν θετικά στις ανακοινώσεις της Eurostat. Δεν είναι ωστόσο λίγοι εκείνοι οι οικονομολόγοι που προειδοποιούν για κλίμα υπερβολικής ευφορίας. Την ώρα που ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δηλώνει ότι «οι άνθρωποι στη Γερμανία έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον» και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μιλά για «ανάπτυξη, που παίρνει ξανά τα πάνω της», ο γερμανός οικονομολόγος Κρίστοφ Σμιτ επικεφαλής της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης –των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, όπως αποκαλούνται, δήλωσε στο Reuters ότι «παρά τις ενδείξεις για το τέλος της ύφεσης, έχουμε μπροστά μας μια μακρά περίοδο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης».

Και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική αξία στα στατιστικά που δείχνουν ανάπτυξη, διότι τα στοιχεία που δείχνουν σήμερα επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό, είναι απλά η άλλη πλευρά του νομίσματος. Λόγω του μεγάλου χειμώνα οι επενδύσεις και ιδίως πολλά οικοδομικά έργα στη Γερμανία διακόπηκαν, για να συνεχίσουν το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Από την πλευρά του και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για το τέλος της κρίσης».

Στη Γερμανία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Μπορεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής DekaBank Αντρέας Σόιερλε να κάνει λόγο «για την ατμομηχανή της ευρωζώνης που ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της», οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν όμως ότι το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Γερμανία θα πέσουν στο 0,35%. Κάποια οικονομικά ινστιτούτα στη Γερμανία προβλέπουν για το 2013 ανάπτυξη 1%, ενώ άλλα πάλι για μόλις 0,3%.

Θετικό είναι επίσης ότι εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία ανάπτυξη παρουσιάζει για πρώτη φορά εδώ και δυόμισι χρόνια η Πορτογαλία με 1,1%, μια χώρα που στηρίζεται στη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στον αντίποδα η ύφεση είναι τα κοινό χαρακτηριστικό για αρκετές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Η ευρωκρίση απασχολεί έντονα τους γερμανούς

Σαράντα περίπου μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές οι πολίτες δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευρωκρίση από ότι πιστεύουν τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία. Απόδειξη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Χόχενχαϊμ και της τράπεζας Ing-Diba που δείχνει ότι μόνο το 10% των περίπου 1.000 ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πολιτικοί λένε την αλήθεια για την κρίση, ενώ 4 στους 5 φοβούνται ότι λόγω των αναταραχών στην ευρωζώνη ανοίγει στη Γερμανία η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Την ίδια στιγμή το 91% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ευρωκρίση θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα, και εκφράζει παράλληλα φόβους για φτώχεια στην τρίτη ηλικία λόγω μικρών συντάξεων και χαμηλών επιτοκίων, ενώ μόλις το 17% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχουν ξεπεραστεί τα χειρότερα στην ευρωκρίση.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook