Την Παρασκευή 16/8 στη συναυλία της Παρασκευής στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι θα παίξουν μουσικοί από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Ο Ömer Erdoğdular, ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της Τουρκίας, θα συμπράξει με τους μαθητές του και θα παίξουν αποσπάσματα της ιερής μουσικής από το τάγμα των Μεβλεβί Ντερβίσηδων.

Η μουσική αυτή είναι πολύ σύνθετη καθώς χρησιμοποιεί πολύ αναπτυγμένες φόρμες και θεωρείται από πολλούς ως το κορυφαίο δείγμα της Τουρκικής αστικής μουσικής παράδοσης.

Ο Ömer Erdoğdular ο οποίος παίζει νεϋ, το ιερό όργανο των Μεβλεβί Ντερβίσηδων, έχει αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη και στην εκτέλεση αυτής της μουσικής και κάθε χρόνο στο Λαβύρινθο διδάσκει ένα σεμινάριο με το αντικείμενο αυτό.

Ο Ιβάν και η Τσβετάνκα Βαριμέζοβ, μαζί με τους δικούς τους μαθητές, θα παίξουν και θα τραγουδήσουν παραδοσιακά κομμάτια από της διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας.

Ο Ιβάν Βαριμέζοβ ειναι ένας από τους κορυφαίους γκαϊντίστες της Βουλγαρίας σήμερα και, στο σεμινάριο που διδάσκει στο Λαβύρινθο, μοιράζεται μαζί με τους μαθητές του την ομορφιά της μουσικής της χώρας του

Η Τσβετάνκα Βαριμέζοβα, σύζυγος του Ιβάν θεωρείται σήμερα μια από της πιο σημαντικές φωνές της Βουλγαρίας.

Έχει δουλέψει χρόνια με όλες τις μεγάλες πολυφωνικές χορωδίες της Βουλγαρίας και σήμερα διδάσκει την τέχνη αυτή σε μαθητές από όλο τον κόσμο.

Από τη πρώτη χρόνια της λειτουργίας του Λαβύρινθου διδάσκει κάθε καλοκαίρι το σεμινάριο για τη Βουλγαρική Φωνητική Μουσική και έχει μυήσει δεκάδες μαθητές από την Ελλάδα και αλλού σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη τέχνη.

Ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης, με τη συνοδεία των μαθητών του, θα παίξει διάφορα κομμάτια παραδοσιακά και δικής του σύνθεσης. Ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης παίζει Ούτι και διδάσκει ένα αντίστοιχο σεμινάριο όλη αυτή την εβδομάδα στο Λαβύρινθο.