Στις τελευταίες αποταμιεύσεις των φορολογουμένων στηρίζεται η κυβέρνηση προκειμένου η τρόικα να την βρει «εντάξει». Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η ανταπόκριση των φορολογουμένων, ειδικά στους φόρους ακινήτων, θα κρίνει πολλά στο νέο μπρα ντε φέρ με την τρόικα του Σεπτεμβρίου.

Όμως, δεδομένης της βροχής φόρων που αναμένεται λόγω της καθυστέρησης στην αποστολή εκκαθαριστικών τα λεφτά είναι πολλά. «Οι πιο πολλοί θα πληρώσουν φέτος τους φόρους από τα λεφτά που τους έχουν απομείνει στην άκρη» εκτιμά η ίδια πηγή στο ΥΠΟΙΚ και σ΄ αυτό συμφωνούν και από την ΤτΕ.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι ευελπιστούν να υπάρξει ανταπόκριση (σημ: ακόμα και το ΔΝΤ θεωρεί στις προβλέψεις του ότι το ποσοστό πληρωμής θα είναι σχετικά χαμηλό) καθώς διαφορετικά η «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του 7μήνου δεν θα κλείσει έως το κρίσιμο ραντεβού του Σεπτεμβρίου με τους δανειστές. Από το “ραντεβού” με τους φορολογούμενους θα κριθεί όχι μόνο το αν θα ληφθούν νέα μέτρα φέτος αλλά και το αν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις αιτήματος νέας αναβολής των αποφάσεων για τα πακέτα μέτρων που θα αφορούν στο 2015- 16.

«Γνωρίζουμε ότι η πολιτική και η κοινωνική ανοχή είναι σε οριακό σημείο» αναφέρει κοινοτική πηγή. Εξηγεί ότι ο πρώτος στόχος στην νέα «επίσκεψη» είναι να έχουν γίνει οι μεταρρυθμίσεις (με βασικά τις απολύσεις – διαθεσιμότητα) αλλά και να μην υπάρχουν προβολές για «τρύπα» το 2013-2014.

Ο δεύτερος και ίσως μεγαλύτερος «σκόπελος» είναι το Μεσοπρόθεσμο έως το 2017 στο οποίο το ΔΝΤ «βλέπει» τρύπα 4,3 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο που έγινε στην αρχή του 2013 την υπολόγισε περί τα 2 δισ. ευρώ. Προς το παρόν η κυβέρνηση πέτυχε 2 αναβολές στην διευκρίνιση των μέτρων.

Τώρα, το ΥΠΟΙΚ φτιάχνει την διαπραγματευτική του βάση για επαναϋπολογισμό του «κενού» όπως ανέφερε πρόσφατα και ο υπουργός Γ. Στουρνάρας.

Ευελπιστεί να το «κλείσει» κυρίως με την μάχη κατά της φοροδιαφυγής και ζητώντας χρόνο ώστε αυτά να αποδώσουν. Επίσης έχει προαναγγελθεί και η «προσαρμογή» στις ρυθμίσει χρεών προκειμένου να αυξηθεί η… προσέλευση, ενώ δημιουργούνται προσδοκίες ταχύτερης ανάκαμψης κυρίως μέσω του τουρισμού.

«Όλα αυτά μένουν να αποδειχθούν στην πράξη και απομένει λιγότερος από ένας μήνας» επισημαίνει αρμόδια πηγή. Εξηγεί επίσης ότι πολλά θα κριθούν από τν τελική στάση της τρόικας που έχει συνηθίζει να «εκπλήσσει» με αλλαγή κλίματος (σημ θυμίζει τον περίπατο του Μαρτίου που κατέληξε σε μαραθώνιο, αλλά και από το πόσο θα συγκλίνουν έως τότε οι πολύ διαφορετικές στάσεις ΔΝΤ Κομισιόν και κάποιων εθνικών κυβερνήσεων…

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook