Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, σε ηλικία 88 ετών, ο «δικηγόρος του Διαβόλου» Ζακ Βερζ, ο άνδρας που κέρδισε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ψευδώνυμα στην ιστορία υπερασπιζόμενος πρώην Ναζί, διαβόητους τρομοκράτες και δικτάτορες.

Σε μία ειρωνεία της Ιστορίας, ο Βερζ άφησε την τελευταία του πνοή στο υπνοδωμάτιο όπου πέθανε ο Βολτέρος, ενώ φιλοξενούταν στο ιστορικό διαμέρισμα του Διαφωτιστή φιλόσοφου από τον νυν ιδιοκτήτη.

Ο Βερζ έγινε διάσημος στα μέσα της δεκαετίας του 1980, με την απόφασή του να αναλάβει την υπεράσπιση του Κλάους Μπάρμπι, του διαβόητου αξιωματικού της Γκεστάπο που καθοδήγησε μία εκστρατεία βασανιστηρίων και εκτελέσεων στη νότια Γαλλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην συνέχεια μάλιστα, ο Βερζ ανέλαβε την υπεράσπιση και του βοηθού του Μπάρμπι στις εκτελέσεις, του Πολ Τουβιέ. Αμφότεροι οι δύο πρώην Ναζί τελικά καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, το όνομα του Βερζ έγινε ακόμα διασημότερο όταν ανέλαβε συνήγορος του Κάρλος το Τσακάλι, που σημάδεψε με τη δράση του τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ο Βερζ μάλιστα κατηγορήθηκε πολλές φορές ότι ήταν φίλος ή ακόμα συνεργάτης του Κάρλος, φήμες που ποτέ δεν τον ενόχλησαν, αλλά αντίθετα φάνηκε να τις απολαμβάνει.

«Θα είχα υπερασπιστεί τον Χίλτερ», είχε δηλώσει κάποτε ο Βερζ. «Η υπεράσπιση δεν σημαίνει συγχώρεση. Ένας δικηγόρος δεν δικάζει, δεν καταδικάζει, και δεν αθωώνει. Προσπαθεί να καταλάβει».


skai.gr