Ο μητρικός θηλασμός, αποκλειστικό προνόμιο της γυναίκας δεν ωφελεί μόνο το βρέφος αλλά και την ίδια. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για τα μωρά είναι αναντικατάστατα και για τον λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για τουλάχιστον 6 μήνες. Επιπλέον η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα, καθώς το μέγεθος της μήτρας συρρικνώνεται γρηγορότερα και καταναλώνει επιπλέον περίπου 600 θερμίδες ημερησίως.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που θηλάζουν μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού έως 25 %.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας και καρκίνου των ωοθηκών. Ένας από τους λόγους για τους οποίους μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών είναι ότι κατά τη διάρκεια της γαλουχίας τα επίπεδα οιστρογόνων είναι χαμηλότερα .

Μειώνει την οστεοπόρωση. Οι γυναίκες που δεν θηλάζουν έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοπόρωση σε σχέση με τις γυναίκες που θηλάζουν. Επίσης, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάγματα των ισχίων μετά την εμμηνόπαυση.

Βελτιώνει την συναισθηματική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Προωθεί την απώλεια βάρους μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός πέρα από το ότι είναι ότι καλύτερο για την υγεία του μωρού βοηθά πολύ τη μητέρα να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης. Με το θηλασμό καίτε μέχρι και 500 θερμίδες την ημέρα.

Εξοικονομείτε χρήματα. Ο θηλασμός κοστίζει λιγότερο ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η μικρή αύξηση του κόστους των τροφίμων σε μια θηλάζουσα μητέρα.

boro.gr