Η εντυπωσιακή μάλιστα άνοδος συνολικά των ελληνικών εξαγωγών την τελευταία τριετία αποτυπώνεται και στις εξαγωγές προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εξαγωγές οι οποίες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη φέτα, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.

Ισχυρά «χαρτιά» των ελληνικών εξαγωγών, με προοπτικές μάλιστα περαιτέρω διείσδυσης στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ, είναι τα προϊόντα των ιχθυοκαλλιεργειών και κυρίως το λαβράκι, με την Ελλάδα να είναι ο βασικός προμηθευτής με μερίδιο αγοράς κοντά στο 80%, οι ελιές με το μερίδιο της Ελλάδας περίπου 72%, ενώ το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν είναι οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την αξία πέρυσι να υπερβαίνει τα 115 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, το ελληνικό λαβράκι και η τσιπούρα είναι προϊόντα των οποίων η αναγνωρισιμότητα στην αμερικανική αγορά διαρκώς αυξάνεται και χαρακτηρίζονται από εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Οι ελιές αποτελούν ένα εκ των πλέον σημαντικών ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Αλλωστε οι ΗΠΑ αποτελούν τον σπουδαιότερο εξαγωγικό προορισμό της ελληνικής ελιάς. Οι ελληνικές ελιές, σύμφωνα με την έκθεση, τυγχάνουν μεγάλης αναγνώρισης μεταξύ των Αμερικανών καταναλωτών και παρουσιάζουν σπουδαίες δυνατότητες διεύρυνσης μεριδίου αγοράς. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ελιάς το 2012 διαμορφώθηκε σε 58,08 εκατομμύρια ευρώ. Το προϊόν δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό από την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Μαρόκο.

Συνεχή βελτίωση παρουσιάζουν οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα τυροκομικά προϊόντα. Μάλιστα, σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες, όπως το τυρί από πηγμένο γάλα, η Ελλάδα ήταν ο μοναδικός προμηθευτής των ΗΠΑ το 2012. Βεβαίως, πρόκειται για εξαγωγές χαμηλής αξίας. Πάντως, συνολικά στα τυριά από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα η Ελλάδα καταγράφεται ως ο τρίτος κυριότερος προμηθευτής των ΗΠΑ με μερίδιο 15% και 18,4% αντιστοίχως. Μάλιστα, οι ελληνικές εξαγωγές στις κατηγορίες αυτές εμφάνισαν αύξηση 82,3% το 2012 σε σχέση με το 2011 και η αξία τους έφτασε τα 7,8 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι η θέση στην αγορά των ΗΠΑ όχι μόνο των τροφίμων αλλά και των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων. Η Ελλάδα κατέχει σταθερά το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, 29,2% στους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου από σίδηρο ή χάλυβα. Μάλιστα, το 2012 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 103,7% σε σχέση με το 2011. Επίσης, η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε ξυραφάκια, μετά το Μεξικό και την Κίνα, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών να φτάνει το 2012 τα 63,3 εκατ. ευρώ.

Ο υπ’ αριθμόν 1 προμηθευτής των ΗΠΑ είναι η Ελλάδα στο ορυκτό βερμικουλίτης που αποτελεί ένα από τα πλέον κατάλληλα υλικά για μονώσεις και χρησιμοποιείται ευρέως στα ενεργειακά τζάκια, καθώς και στην υδροπονία. Το 2012 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ σε βερμικουλίτη ανήλθε σε 11,08 εκατ. ευρώ και το μερίδιό της να φτάνει το 39,1%, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook