Στο καθιερωμένο μνημόσυνο για τους 27 Σoκαριανούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, στη θέση «Σπηλιάρα» πριν από 69 χρόνια, παραβρέθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των ηρώων κατοίκων του Σoκαρά.

Το πρωί της 17ης Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί κατακτητές αφού συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους του Σoκαρά στο σχολείο, ξεχώρισαν 26 Σoκαριανούς που είχαν αναπτύξει αντιστασιακή δράση. Τους έδεσαν πισθάγκωνα και τους οδήγησαν έξω από το χωριό, προς τη θέση «Σπηλιάρα» ενώ σκότωσαν επί τόπου δια ξυλοδαρμού έναν ακόμη Σoκαριανό που επεδίωξε να δραπετεύσει.

Ο κ. Λ. Αυγενάκης μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης δήλωσε: «Έλληνες και Γερμανοί συνυπάρχουν, συνεργάζονται και συμπορεύονται πλέον στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης. Οι εποχές δεν συγκρίνονται, αλλά και οι μνήμες δεν σβήνουν. Για να ενισχύσουμε όμως αυτές τις σχέσεις και για λόγους ηθικής ικανοποίησης, η Κυβέρνηση διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις και παλινορθώσεις. Τιμούμε την μνήμη των αμάχων, είκοσι επτά ηρώων του Σoκαρά, που εκτελέσθηκαν πριν από εξήντα εννέα χρόνια.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook