Ένα σημαίνον στέλεχος του κρατικού ραδιοφώνου της Σομαλίας, του Ράδιο Μογκαντίσου, δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε στην δουλειά του στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι και συνάδελφοί του σήμερα.

Πρόκειται για τον έκτο εργαζόμενο σε μέσο ενημέρωσης που δολοφονείται φέτος στην Σομαλία· 18 είχαν δολοφονηθεί το 2012.

Ο Άχμεντ Σαρίφ Χουσέιν ήταν τεχνικός του ραδιοφώνου κι εκπαιδευτής τεχνικών στο ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Μοχάμεντ Αμποκάρ, άλλο ένα στέλεχος του σταθμού, δήλωσε ότι «άγνωστοι ένοπλοι τον πυροβόλησαν ενώ πήγαινε στην δουλειά του», πριν διαφύγουν, προσθέτοντας ότι «μας έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη η απώλεια του συναδέλφου μας».

Ο υφυπουργός Πληροφοριών Αμπντισακούρ Άλι Μάιρ καταδίκασε έντονα την δολοφονία του τεχνικού. «Αναμένουμε από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Μερικές ώρες πριν από αυτή την δολοφονία ο Άνταν Σέιχ Άμπντι, ο μόνος άνδρας που έχει καταδικαστεί ως σήμερα για την δολοφονία ενός δημοσιογράφου στη Σομαλία, εκτελέστηκε σε μια πλατεία στο Μογκαντίσου. Ως τώρα καμιά πληροφορία δεν έχει καταδείξει πως οι δύο εξελίξεις σχετίζονται.

Ο Άμπντι είχε δικαστεί από στρατοδικείο, αφού χαρακτηρίστηκε «μαχητής» της ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ, και καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε θάνατο για την δολοφονία ενός γνωστού Σομαλού δημοσιογράφου τον Σεπτέμβριο του 2012. Η έφεση που είχε υποβάλει απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF), περίπου 50 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Η ΜΚΟ κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της στις αρχές του έτους την «ατιμωρησία της οποίας απολαύουν οι εχθροί της πληροφόρησης» στην Σομαλία.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook