«Βράζει» η νοτιοανατολική Τουρκία εξαιτίας του αποκλεισμού υποψηφίων του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος από τις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ με την αστυνομία να πυροβολεί κατά του πλήθους. Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε μία είδηση που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στην τουρκική ειδησεογραφία. Ένα 24ωρο νωρίτερα είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Προσφεύγουν δικαστικά οι Κούρδοι υποψήφιοι.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα της Τετάρτης στην πόλη Μπισμίλ κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης Κούρδων ενάντια στην απόφαση του Εκλογοδικείου, την οποία χαρακτηρίζουν «φασιστική».

Οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν κατά των συγκεντρωθέντων. Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και μετέδωσαν -σε μονόστηλο έως καθόλου- τουρκικοί ειδησεογραφικοί δικτυακοί τόποι.

Προηγήθηκαν την Τρίτη σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ηγέτης του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία ακύρωσε προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Άγκυρα, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση για το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook