Η οικονομική κρίση και οι τεράστιες δυσκολίες που δημιουργούνται λόγω αυτής δεν αφήνουν κανέναν σχεδόν να κάνει μεγάλες αγορές.

Αυτό έχει σαν συνέπεια την τεράστια πτώση στις πωλήσεις των ακινήτων. Η ανεργία, η αβεβαιότητα των νοικοκυριών σχετικά με τα μελλοντικά τους εισοδήματα, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων σε συνδυασμό με τη μεγάλη απόκλιση των αντικειμενικών αξιών και η προσεκτική στάση των τραπεζών στη χορήγηση νέων δανείων είναι οι βασικοί λόγοι που η αγορά των ακινήτων «βουλιάζει» ολοένα και περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η αγορά κατοικίας από τις αρχές του 2012 και μέχρι σήμερα καταγράφει σαφή επιδείνωση.

Κατά την περίοδο 2007 έως το τέλος του 2011 η μείωση των τιμών των κατοικιών δεν είχε ξεπεράσει το 11,7%. Ωστόσο, από τις αρχές του 2012 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η συνολική μείωση έχει αγγίξει το 23,1%, δείγμα της επιδείνωσης της κρίσης στην κτηματαγορά, που αντανακλά πλήρως και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην οικονομία γενικότερα.

Τεράστια πτώση και στα ενοίκια

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα των ενοικίων, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας διαπιστώνεται ότι ενώ οι τιμές κατά το διάστημα 2007-2011 κατέγραψαν αύξηση κατά 11,2%, από το 2012 ξεκίνησαν αντίστροφη πορεία, έχοντας διαγράψει πτώση της τάξεως του 2% τον προηγούμενο χρόνο.

Φέτος, κατά το πρώτο τρίμηνο, η μείωση σε ετήσια βάση άγγιξε το 4,6%, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός της υποχώρησης ενισχύθηκε, καθώς διαμορφώθηκε σε 6,1%.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook