Ο στρατός του Μεξικού πέτυχε μια ακόμη μεγάλη επιτυχία στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, με τη σύλληψη του επικεφαλής του Καρτέλ του Κόλπου, το Σάββατο στο βόρειο-ανατολικό Μεξικό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο Μάριο Αρμάντο Ραμίρεζ Τρεβίνο, γνωστός και ως Ελ Πελόν ή Χ-20, συνελήφθη κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης του στρατού και του ναυτικού στο Ρίο Μπράβο της επαρχίας Ταμαουλίπας.

Ο Ραμίρεζ Τρεβίνο ένας πρώην αστυνομικός, που κατά το παρελθόν ήταν επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας του Καρτέλ του Κόλπου, της Λος Ρόγιος, ανέλαβε την ηγεσία της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τη σύλληψη του προκατόχου του Εδουάρδο Κοστίγια, υπερισχύοντας σε μια σειρά από εσωτερικές διαμάχες, όπως σημειώνει η εφημερίδα Μιλένιο. Η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών είχε προσφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του Ραμίρεζ Τρεβίνο.

Το Καρτέλ του Κόλπου είναι ένα από τα παλαιότερα «συνδικάτα» εγκλήματος στο Μεξικό και είχε γίνει συνώνυμο με το εμπόριο ναρκωτικών και τη βία στο βόρειο Μεξικό, αλλά είχε χάσει την επιρροή τα τελευταία χρόνια, μετά τη διάσπαση του από τον πρώην βραχίονα ασφαλείας του, το καρτέλ Λος Ζέτας το 2010, το οποίο τελικά εξελίχθηκε στο πιο ισχυρό καρτέλ του Μεξικού.

Το Καρτέλ του Κόλπου και το καρτέλ Σιναλόα ένωσαν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση του Λος Ζέτας. Τον περασμένο μήνα πεζοναύτες του Μεξικού, συνέλαβαν και τον ηγέτη της οργάνωσης Λος Ζέτας, Μιγκέλ Άγχελ Τρεβίνο.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook