Το συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τις ληξιπρόθεσμες όφειλες προς τον ΟΓΑ ζητά το ΔΝΤ σύμφωνα με νέα έκθεσή του.

Τα Ταμείο συστήνει την άμεση λήψη του μέτρου, καθώς οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές όφειλες των αγροτών ξεπερνούν τα 510 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης για αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Όμως το Ταμείο των αγροτών λάμβανε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως το 2011 και 2012.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το 2013 δεν πρέπει να αντλήσει πάνω από 3.146 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβεί τα 2.801 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, επιφυλάξεις διατυπώνονται στην έκθεση για τον τρόπο που προχωρούν και τα νέα προγράμματα ρύθμισης (σε έως και 48 δόσεις) ληξιπρόθεσμων οφειλών που μόνο στο ΙΚΑ ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις που καταβάλλουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές εισφορές ή έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που τηρούν προανήγγειλε στο μεταξύ ο διοικητής του ΙΚΑ.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook