Τιμολόγια, αποδείξεις, μπλοκάκια και Βιβλία… τέλος! Έρχεται το ηλεκτρονικό λογιστήριο στη θέση του αναχρονιστικού –όπως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών το χαρακτήρισε- Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Αυτά τα πολύ ωραία –για να βγουν αληθινά- ακούστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομιών με θέμα την κατάργηση του ΚΒΣ.

Όπως έχει δημοσίως δηλώσει προ διμήνου και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κύριος Μπομπ Τράα \”με 600 σελίδες νομοθεσία για τους φόρους των επιχειρήσεων, δεν μπορεί κανείς ιδιώτης αλλά ούτε το Κράτος να λειτουργήσουν. Κατά την προσωπική μου άποψη θα έπρεπε να είναι 25 σελίδες το πολύ\”.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθούν τελικά οι εισηγήσεις που κομίζουν οι φορείς της αγοράς που μετέχουν στην Επιτροπή και εισηγούνται πλήρη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από ένα ηλεκτρονικό σύστημα τήρησης τιμολογίων Βιβλίων και άλλων φορολογικών στοιχείων.

Οι φιλοδοξίες του υπουργείου φαίνεται πως περιορίζονται στο να καταργηθούν ορισμένες απαρχαιωμένες και άχρηστες διατάξεις, ενώ οι \”χρήσιμες\” για το κράτος θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Όπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου, \”μόνο στην Ελλάδα υφίσταται ο ΚΒΣ ως ξεχωριστό νομοθέτημα\”.

Αν πάντως ευοδωθούν –έστω και εν μέρει- οι εισηγήσεις μελών της Επιτροπής, τότε δρομολογείται η πλήρης κατάργηση της διάτρησης των τιμολογίων για όλους τους επιτηδευματίες, καθώς, ως γνωστόν, από την υποχρέωση θεώρησης φορολογικών στοιχείων έχουν ήδη απαλλαγεί οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Η φιλοσοφία των αλλαγών που προτείνονται έγκειται στην ηλεκτρονική τήρηση του Βιβλίου, με πιστοποιημένο σύστημα καταγραφής των διορθώσεων και αλλαγών, που θα αφήνει ίχνη για κάθε παρέμβαση. Ουσιαστικά θα απαλλάσσει τον φορολογούμενο από κάθε χειρόγραφη καταχώρηση, αθροίσεις κλπ. όλων των στοιχείων εσόδων και εξόδων. Έτσι θα γίνονται ευκολότερα αλλά και πιο αντικειμενικά οι έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής πως είναι σημαντικό ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν από την αρχή εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και των φορέων της αγοράς, γιατί προσφέρουν μια καλή εικόνα του βάρους που υπάρχει αυτή την στιγμή στις επιχειρήσεις και εξυπηρετούν τον στόχο της κυβέρνησης, που είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η υγιής σχέση φορολογούμενου και της φορολογικής αρχής.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook