Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει από σήμερα η κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ έχει διαμηνύσει και στους υπουργούς του να βρίσκονται στις θέσεις τους.

Ήδη για την Τρίτη ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει προγραμματίσει ευρεία σύσκεψη υπουργών υφυπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν θέματα που αφορούν τις εκρεμότητες έναντι της Τρόικας.

Ο κ. Σαμαράς προετοιμάζεται για ένα δύσκολο Φθινόπωρο. Οι μετακινήσεις και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αλλά και οι δημοσιονομικές τρύπες όπως και το θέμα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία είναι τα δύσκολα θέματα που έχει μπροστά του και θα εξετασθούν στην σύσκεψη της Τρίτης αλλά και σε παρόμοιες που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη καθυστερήσει.

Την ίδια στιγμή βαρύ είναι το κλίμα στην κυβέρνηση μετά την απομάκρυνση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σταυρίδη, ο οποίος λίγο μετά την πώληση του ΟΠΑΠ, πήγε με το ιδιωτικό αεροσκάφος ενός εκ των αγοραστών, στον καλοκαιρινό του προορισμό.

Στο θέμα των μετακινήσεων των υπαλλήλων ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει στους υπουργούς του να υποβάλλουν τους σχετικούς καταλόγους στον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος του μήνα. Η κυβέρνηση θέλει να είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις της μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου οπότε θα επανέλθει το κλιμάκιο της Τρόικας για τον νέο σκληρό όπως λέγεται έλεγχο.

Στην ατζέντα όμως είναι και η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Ο υπουργός Οικονομικών το άνοιξε εν μέσω θέρους ενώ επανήλθε χθες με ανακοίνωση στην οποία προβάλλει το βασικό επιχείρημα ότι θα πρέπει να αρθεί η απαγόρευση προκειμένου να διασφαλιστεί η στεγαστική πίστη και να διασωθούν οι τράπεζες. Φυσικά ο κ. Στουρνάρας είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ενώ ενήμερος είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος ήδη εμφανίζεται ως ο εγγυητής της κοινωνικής δικαιοσύνης και ότι θα προστατευθεί οι οικία των φτωχών και των μεσαίων νοικοκυριών. Στο παρασκήνιο βρίσκονται οι έντονες πιέσεις των δανειστών και η υπόσχεση που φέρεται να έχει δώσει η κυβέρνηση ότι θα προωθήσει το μέτρο. Η κυβέρνηση πάντως θα προσπαθήσει να αποσπάσει θετικές ρυθμίσεις από την Τρόικα ενώ θα επαναφέρει τη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης.

Ήδη μία κατηγορία βουλευτών σε συνεννόηση με το Μαξίμου στρώνουν το χαλί προβάλλοντας τα μέτρα προστασίας των κοινωνικά αδυνάτων αφήνοντας να εννοηθεί την συμφωνία τους. Ωστόσο υπάρχει και σημαντικός αριθμός βουλευτών που δεν πείθονται και θεωρούν ότι η προώθηση του μέτρου στις συνθήκες οικονομικής ανέχειας μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αποσταθεροποίηση με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβέρνηση.

Πάντως και κομματικά και κυβερνητικά στελέχη στο παρασκήνιο δείχνουν ανήσυχα. Επισημαίνουν ότι αφενός θα χρειαστεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση την πειθώ της στους βουλευτές χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί άρνηση από κάποιους που θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ισχύ κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι “γαλάζιοι” δείχνουν και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και υπαινίσσονται ότι παρότι ο πρόεδρος τους είναι σε συνεννόηση ενδέχεται να μην έχει σφυγμομετρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα.


protothema.gr