Πέντε σχεδόν μήνες μετά το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και έναν μήνα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, καταφθάνει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη το Νο3 στην ιεραρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Valentina Matviyenko.

Η πρώην διπλωμάτης και κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη έως τα μέσα Σεπτεμβρίου με την ιδιότητά της ως Πρόεδρος της Άνω Δούμας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ελληνικής Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές από την Μόσχα επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό.

Η σημειολογία της επίσκεψης εμπεριέχει το μήνυμα της συνέχειας των ελληνο-ρωσικών επαφών και έρχεται στην περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τη Gazprom για τα τιμολόγια στο φυσικό αέριο, ενώ «τροχοδρομεί» ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την απόκτηση της οποίας έχουν δηλώσει δημοσίως το ενδιαφέρον τους οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής κρατικής εταιρείας, Vladimir Yakunin, επισκέφτηκε άλλωστε την Ελλάδα το καλοκαίρι με την ιδιότητα του προέδρου του ρωσικού ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα, αλλά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με το Μαξίμου.

Κατά την επίσκεψή του αυτή δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για την ελληνική επιχείρηση σιδηροδρόμων, όπως και για τον Οργανισμό Λιμένων Θεσσαλονίκης, του οποίου ο διαγωνισμός αναμένεται επίσης να ξεκινήσει αργότερα φέτος.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στα ρωσικά ΜΜΕ έχει εντάξει την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και του ΟΛΘ, στα ευρύτερα σχέδια της εταιρείας στην Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα τελευταίες πληροφορίες του ρωσικού Τύπου θέλουν τους Ρώσικους Σιδηροδρόμους να έχουν εξασφαλίσει την πολιτική και οικονομική στήριξη του Κρεμλίνου για την ανάπτυξή τους και τον εκσυγχρονισμό τους ανά την Ευρασία και, συγκεκριμένα, στο τόξο που ξεκινάει από το Βλαδιβοστόκ και φτάνει στην Ανατολική Ευρώπη και τον κάθετο άξονα Βορά – Νότου της Ανατολικής Ευρώπης που διέρχεται και από την Σερβία για να καταλήξει στην Ελλάδα, αναφέρουν πηγές που είναι εξοικειωμένες με τους σχεδιασμούς αυτούς.

Αν και η επίσκεψη της Valentina Matviyenko ενδέχεται να χαρακτηριστεί εθιμοτυπική, ρωσικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι πρόκειται ουσιαστικά για το νούμερο 3 στη ρωσική ιεραρχία, ενώ η φιλική της σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin είναι ευρύτατα γνωστή στη χώρα της.

Παράλληλα δε, σημειώνουν τη μακρά πολιτική της σταδιοδρομία αλλά και το ρόλο της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Αγία Πετρούπολη και ειδικότερα στην ανοικοδόμηση του Okhta Center, ενός εμπορικού και χρηματοοικονομικού κέντρου που περιλαμβάνει και έναν ουρανοξύστη 400 μέτρων.

Η 64χρονη Valentina Matviyenko έχει αναδειχθεί από το περιοδικό Forbes ως η 31η μεταξύ των 100 ισχυρότερων γυναικών του πλανήτη.

Είναι απόφοιτος της διπλωματικής ακαδημίας της Σοβιετικής Ένωσης και από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2011 είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

H προετοιμασία της επίσκεψής της στην Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται ότι μεταξύ άλλων θα επιχειρηθεί επικοινωνιακά να αναστραφεί το κλίμα απογοήτευσης που προκάλεσε σε πολλές πλευρές η απόφαση της Gazprom να μην καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ, όπως βέβαια και να συντηρήσει την λογική της προσέγγισης Αθήνας-Μόσχας που καλλιεργείται το τελευταίο ενάμισι έτος.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook