Τεράστιο είναι το έμμεσο οικονομικό όφελος της Γερμανίας από την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού απέφεραν στο Βερολίνο επιπλέον έσοδα ύψους 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, λόγω των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία αλλά και της μεγάλης ζήτησης που έχουν τα γερμανικά ομόλογα εν μέσω κρίσης, το γερμανικό κράτος θα έχει μεταξύ 2010 και 2014 επιπλέον έσοδα ύψους 40,9 δισ. ευρώ.

Έτσι, η Γερμανία ωφελείται έμμεσα από την κρίση η οποία απομάκρυνε τους επενδυτές από τα ομόλογα των χωρών της κρίσης, στρέφοντάς τους σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου που θεωρούνται «ασφαλές λιμάνι».

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και τα οποία παρουσίασε το Spiegel.

Το όφελος που προκύπτει από τα χαμηλά επιτόκια αλλά και τα απροσδόκητα υψηλά φορολογικά έσοδα του γερμανικού δημοσίου, που είχαν ως αποτέλεσμα να δανειστεί λιγότερα η Γερμανία σε σχέση με ότι υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο.

Έτσι, μεταξύ 2010 και 2012 η χώρα δανείστηκε συνολικά 73 δισ. ευρώ λιγότερα απ\’ ότι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Το δε κόστος της ευρωκρίσης ανέρχεται μέχρι στιγμής και σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μόλις στα 599 εκατομμύρια ευρώ.

Την εικόνα θα μπορούσε όμως να αλλάξει άρδην ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook