Η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν χθες, μετά την Βρετανία, πως θα στείλουν στη Λιβύη στρατιωτικούς συμβούλους, την ίδια ώρα που οι αντικαθεστωτικοί στην πόλη Μισράτα, η οποία πολιορκείτε από τις δυνάμεις του Καντάφι, ζητούν την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Στη διάρκεια της νύχτας, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σε ΝΑΤΟικές επιδρομές στην περιοχή Χελάτ Αλ-Φερτζάν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τρίπολη μίλησαν για τρεις μακρινές εκρήξεις που προέρχονταν από την ίδια περιοχή.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, έκανε έκκληση από το Παρίσι για \”εντατικοποίηση\” των επιθέσεων ειδικά στην Μισράτα, όπου \”η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή\”, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Νάβι Πιλάι, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασε τη χρήση βομβών διασποράς στην πόλη αυτή, κάνοντας λόγο για \”διεθνή εγκλήματα\”.

Στην Μισράτα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Ο Νούρι Αμπντάλα Αμπντουλάτι, ένας από τους επικεφαλής των αντικαθεστωτικών στην πόλη ζήτησε να σταλούν, με βάση τις \”ανθρωπιστικές\” αρχές, γάλλοι και βρετανοί στρατιώτες.

\”Πρόκειται για μια κατάσταση ζωής και θανάτου\”, είπε χαρακτηριστικά. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ απέκλεισε την πιθανότητα χερσαίας επέμβασης στη Λιβύη.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του CNT ότι αρκετοί γάλλοι αξιωματικοί συμμετέχουν σε αποστολή στη Βεγγάζη με σκοπό να παρέχουν συμβουλές στους αντικαθεστωτικούς.

Αυτό δεν είχε \”απολύτως καμιά σχέση με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων\”, υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.
Και η Ρώμη ανακοίνωσε χθες πως στέλνει δέκα στρατιωτικούς εκπαιδευτές στη Βεγγάζη. \”Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους αντάρτες\”, δήλωσε ο ιταλός υπουργός \’Αμυνας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα \”υποστηρίζει\” την απόφαση των συμμάχων να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους και πιστεύει ότι αυτό θα βοηθήσει την αντιπολίτευση στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απέκλεισε κατηγορηματικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε τη σημασία να ασκείται συνεχής διπλωματική και στρατιωτική πίεση στον Καντάφι, στη διάρκεια τηλεφωνικών επαφών που ειχε με τον Ομπάμα, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον ηγέτη του Κατάρ Χάμαντ μπιν Τζάσιμ.

Ο Αμπντελτζαλίλ εξήγησε στο δίκτυο France 24 πως τα όπλα που διαθέτουν οι αντικαθεστωτικοί τα έχουν αγοράσει \”με λιβυκά χρήματα\” ή τα έχουν προμηθευτεί από \”ορισμένους φίλους\”, χωρίς να τους κατονομάσει.
Επισήμανε πάντως πως \”δεν είναι αρκετά\”.

\”Όσο περισσότερο μένει ο Καντάφι, τόσο περισσότερο αίμα θα χύνεται\”, τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως οι αντικαθεστωτικοί περιμένουν \”ουσιαστικά στρατιωτικά χτυπήματα από την συμμαχία\”.

Το CNT ζητεί από τους Δυτικούς να προστατεύσουν τους αμάχους \”με οποιοδήποτε τρόπο\” χωρίς να ζητούν ειδικά την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, είπε ο Αμπντελτζαλίλ.

Όμως ο εντοπισμός των στόχων παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι δυνάμεις του Καντάφι μετακινούνται με οχήματα ίδια με αυτά των αντικαθεστωτικών και είναι πολύ δύσκολα να ξεχωρίσεις ποιος είναι ποιος\”, δήλωσε ο γάλλος στρατηγός Ζαν-Πατρίκ Γκαβιάρ.

Το ΝΑΤΟ ζήτησε χθες Τετάρτη από τους αμάχους στη Λιβύη να απομακρυνθούν από τα στρατεύματα του Καντάφι, ώστε να πραγματοποιούνται καλύτερα οι αεροπορικές επιθέσεις της Συμμαχίας.

Τέλος, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ άρχισε να μεταφέρει μέσω Τυνησίας, τρόφιμα για 50.000 ανθρώπους στη δυτική Λιβύη.

Ένα πλοίο του Ερυθρού Σταυρού έφτασε στη Μισράτα, όπου παραμένουν αποκλεισμένοι 4.000 μετανάστες.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook