Aπαγορευμένη ζώνη κηρύχθηκε η περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, με απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή. Η απαγόρευση έχει στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο της συγκεκριμένης ζώνης.

Σύμφωνα με το BBC, θα επιτραπεί στους περίπου 80.000 κατοίκους να επισκεφθούν για λίγες ώρες τα σπίτια τους για να μαζέψουν τα προσωπικά τους είδη, αλλά αμέσως μετά θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η αστυνομία, που επιθεώρησε πολλές χιλιάδες σπίτια στην περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, ανακάλυψε πως τουλάχιστον 60 οικογένειες εξακολουθούν να ζουν εκεί, παρά το μεγάλο κίνδυνο από τη διαρροή ραδιενέργειας.

Η εταιρία TEPCO, διαχειρίστρια του πυρηνικού εργοστασίου, εκτιμά πως θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας και άλλοι έξι με εννιά μήνες για να ολοκληρωθεί η ψύξη των αντιδραστήρων.

«Η κατάσταση στο εργοστάσιο δεν έχει σταθεροποιηθεί. Καλέσαμε τους κατοίκους να μην εισέρχονται στην περιοχή, καθώς κινδυνεύουν. Δυστυχώς κάποιοι παραμένουν εκεί. Σήμερα αποφασίσαμε να κηρύξουμε την περιοχή \’\”απαγορευμένη ζώνη\”, βάσει του νόμου εκτάκτων περιστάσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας στην αρχή της εβδομάδας, τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι διαμένουν σε καταυλισμούς και καταφύγια, ενώ 13.000 είναι οι αγνοούμενοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook