Απόφαση -σταθμό που αναμένεται να αλλάξει πολλά από όσα συμβαίνουν στο τηλεοπτικό τοπίο έλαβε πριν λίγες ημέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Πρωτεργάτης» ο Νίκος Μαστοράκης που δεν δίστασε να κινηθεί νομικά εναντίον των δύο τηλεοπτικών σταθμών, του ALPHA και του STAR, για να διασφαλίσει τα πνευματικά του δικαιώματα. Ο δημοσιογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης έκανε ασφαλιστικά μέτρα στον ALPHA για τις εκπομπές «Ελένη» και «Chart Show» και στη «Μεσημεριανή μελέτη» του STAR, επειδή πρόβαλλαν αποσπάσματα από εκπομπές του χωρίς να ζητήσουν την άδειά του.

Στο σημείο αυτό δε, αξίζει να αναφέρω ότι είναι σύνηθες σε πολλές εκπομπές να προβάλλονται αποσπάσματα εκπομπών που κυκλοφορούν κυρίως στο διαδίκτυο, χωρίς όχι μόνο να αποδίδεται κάποια αμοιβή στους δημιουργούς, αλλά ούτε καν να ζητείται η άδειά τους. Στο… φαινόμενο αυτό δεν είχε αντιδράσει κανείς με αποτέλεσμα να υπάρχει μία συνήθεια… κλοπής και εκμετάλλευσης με το επιχείρημα ότι «κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο».

Φαίνεται όμως, ότι αυτή η… άναρχη κατάσταση θα λάβει τέλος, μετά την απόφαση του Νίκου Μαστοράκη να κινηθεί νομικά και να κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, αφού πλέον υπάρχει δεδικασμένο για όσους δημιουργούς θελήσουν να αντιδράσουν κι αυτοί στην «κλοπή» που τους γίνεται. Συγκεκριμένα λοιπόν ο Μαστοράκης έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του ALPHA  και της εκπομπής «Ελένη» για την προβολή αποσπάσματος με μαυρόασπρα μάλιστα πλάνα από την εκπομπή «Σήμερα» την οποία έκανε το 1966, αλλά και στην εκπομπή «Chart Show» που πρόβαλλαν αποσπάσματα από την εκπομπή του «Να τα ξαναπούμε».

Επίσης, έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και στο STAR και στην εκπομπή «Μεσημεριανή Μελέτη» επειδή πρόβαλλαν αποσπάσματα από την εκπομπή «Αν» που η Τατιάνα Στεφανίδου έκανε συνέντευξη στη Μαλβίνα Κάραλη.

Πριν από λίγες μέρες λοιπόν, βγήκε η απόφαση και για τα δύο αιτήματα και όπως βλέπετε και από τα έγγραφα που δημοσιεύω αποκλειστικά μέσα από το Newsit ο Νίκος Μαστοράκης κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα, αφού το δικαστήριο αποφάσισε πως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο δημιουργό ο οποίος έχει την πλήρη εκμετάλλευσή τους. 

Οι αποφάσεις μάλιστα μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «απειλεί κατά του καθ’ ων χρηματική ποινή ποσού χιλίων (1000) ευρώ για κάθε παράβαση εκ μέρους τους της παραπάνω διάταξης της παρούσας», αλλά και ορισμένους από τους αναφερομένους με «προσωπική κράτηση δύο μηνών για κάθε παράβαση της ίδιας διάταξης».

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες μου, ο Νίκος Μαστοράκης έχει καταθέσει και αγωγές για τις οποίες αναμένεται να βγουν σύντομα οι αποφάσεις. Θεωρείται όμως, ότι μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και αυτές οι αποφάσεις θα είναι καταδικαστικές και θα αναγκαστούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί έστω και καθυστερημένα να πληρώσουν το δημιουργό. Το σίγουρο πάντως είναι ότι με το δεδικασμένο πλέον, μάλλον θα μπει λίγο τάξη σε όσα συμβαίνουν στο τηλεοπτικό τοπίο και θα σταματήσει η αναπαραγωγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών.

newsiti.gr