«Χθες, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση και σύνδεση του συνόλου των αναγκαίων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που μεταφέρθηκαν, εγκαταστάθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία, τα οποία, σε συνδυασμό με την παραγόμενη ισχύ από τον σταθμό της ΔΕΗ στη Θήρα ανεβάζουν πλέον τη συνολικά διαθέσιμη ισχύ σε 40 MW. Έτσι, πλέον, με μέγιστη ζήτηση σε ώρα αιχμής 31 MW, είναι πλήρως διασφαλισμένη η αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση του νησιού, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωσή της ΔΕΗ, με την οποία σημειώνεται ότι τα συνολικά 30 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) που έχουν μεταφερθεί, εγκατασταθεί και έχουν τεθεί σε λειτουργία από τη ΔΕΗ θα παραμείνουν στη Σαντορίνη, έως ότου αποκατασταθεί η λειτουργία του εξοπλισμού που καταστράφηκε την Τρίτη, 13 Αυγούστου.

«Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του πρωτοφανούς συμβάντος, ενεργοποιήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες εκτάκτων αναγκών της ΔΕΗ, με απόλυτο συντονισμό ενεργειών και σε συνεχή και πλήρη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες της Πολιτείας και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Πρώτης προτεραιότητας στόχοι της ΔΕΗ ήταν η προστασία της ζωής των εργαζομένων στον σταθμό και η ταχύτατη και ασφαλής επαναλειτουργία του, ώστε να πραγματοποιηθεί η κατά το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση της Θήρας» όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση και γνωστοποιείται στη συνέχεια ολόκληρος ο σχεδιασμός της επιχείρησης: 1) Λειτουργία των εφεδρικών συστημάτων της μονάδας παραγωγής. 2) Θέση σε λειτουργία του παραγωγικού δυναμικού βάσης του σταθμού, που δεν υπέστη βλάβη.

3) Εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών. 4) Ολική επανηλεκτροδότηση. Όπως υπογραμμίζεται, η Διοίκηση της ΔΕΗ ήταν σε άμεση, διαρκή και επί 24ωρου βάσεως επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με μοναδικό στόχο τη συντομότερη δυνατή επανηλεκτροδότηση του νησιού.

«Στη ΔΕΗ, αναγνωρίζουμε ότι προκλήθηκε ταλαιπωρία στους κατοίκους και επισκέπτες της Θήρας από ένα συμβάν πρωτοφανούς μεγέθους και τεχνικής περιπλοκότητας. Η εμπειρία της ΔΕΗ και η τεχνογνωσία των στελεχών και του τεχνικού προσωπικού της είναι τέτοια, που εγγυώνται πως αυτό το δυσάρεστο περιστατικό αντιμετωπίσθηκε με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές. Υπενθυμίζεται ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΔΕΗ έχει τιμηθεί από την ΕΕ για την συνεισφορά της στην Κύπρο το 2010, όταν καταστροφική πυρκαγιά είχε προκαλέσει τεράστιο έλλειμμα ενέργειας. Η ΔΕΗ είχε τότε οργανώσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς ενέργειας στην ιστορία της ΕΕ, με τον σχεδιασμό και εκτέλεση της επιχείρησης πλέον να αποτελεί βέλτιστη πρακτική.

Η ΔΕΗ -για μια φορά ακόμη- ζητάει συγγνώμη και εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θήρας» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΔΕΗ ευχαριστεί τον δήμο, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πολύπλευρη συνδρομή τους και πολύ σημαντική υποστήριξή τους στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης.

Τέλος, η ΔΕΗ συγχαίρει όλους τους τεχνικούς και συνεργάτες της και τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι «όλοι μαζί και συντονισμένα, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργαζόμενοι νυχθημερόν, για την αντιμετώπιση ενός πολύ δύσκολου τεχνικού προβλήματος μέσα στο συντομότερο ανθρωπίνως δυνατό χρονικό διάστημα».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook