Στο 11,61% του συνόλου αυξήθηκαν τον Ιούνιο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, οι επισφαλείς χορηγήσεις των ισπανικών τραπεζών, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη της εμμένουσας αδυναμίας του τομέα παρά την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Οι επισφαλείς αυτές χορηγήσεις, κατά πλειονότητα στον τομέα των ακινήτων –δάνεια προς κατασκευαστικές εταιρίες και ιδιώτες που υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν– ανήλθαν συνολικά σε 176,42 δισεκατ. ευρώ τον Ιούνιο, ποσό κατά έξι δισ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με τον Μάιο (όταν το ποσοστό βρισκόταν στο 11,2%), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.

Οι επισφαλείς χορηγήσεις, δείκτης της ευάλωτης θέσης των τραπεζών, άρχισαν να αυξάνονται στα βιβλία όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ισπανίας αφού έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2008. Πλέον έχουν ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ, που είχαν φθάσει το Νοέμβριο του 2012 (11,37%).

Για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας, ο οποίος επλήγη εξαιτίας της έκθεσής του στον τομέα των ακινήτων, προοριζόταν το σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2012, βάσει του οποίου έχουν χορηγηθεί 41,3 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού οι αρχές της Ισπανίας δημιούργησαν μια δομή η οποία θα αναλάβει να χειριστεί τις επισφάλειες – μια «κακή τράπεζα»-, που βαπτίστηκε Sareb.

Για πρώτη φορά έπειτα από 17 μήνες, το ποσοστό και το ποσό των επισφαλών δανείων είχε πέσει τον Δεκέμβριο, μετά την μεταβίβαση τοξικών στοιχείων του ενεργητικού τεσσάρων εθνικοποιημένων ισπανικών τραπεζών στη Sareb. Όμως, έκτοτε οι δείκτες αυτοί επανήλθαν σε ανοδική τροχιά.

Αν και η Ισπανία επωφελείται της σχετικής ηρεμίας στις αγορές σε σχέση με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές πριν από ένα χρόνο, και ιδίως της μείωσης του κόστους δανεισμού της, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν επισημάνει την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται η ισπανική οικονομία, που έχει περιέλθει σε ύφεση από τα μέσα του 2011.

Το ποσοστό ανεργίας, που είχε φθάσει το 26,26% του ενεργού πληθυσμού το δεύτερο τρίμηνο, ανησυχεί ιδιαίτερα την Επιτροπή.

in.gr