Μπροστά σε μία σπάνια περίπτωση για τα ιατρικά δεδομένα βρέθηκαν γιατροί στη Βουλγαρία. Οι χειρουργοί αφαίρεσαν έναν τεράστιο όγκο, βάρους 23 κιλών, από την κοιλιά μιας 67χρονης ασθενούς, η οποία προσήλθε στο νοσοκομείο, με υψηλό πυρετό και επιπλοκές, μετά από γρίπη.

Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι η γυναίκα γνώριζε εδώ και 20 χρόνια την ύπαρξη του όγκου, αλλά φοβόταν να κάνει εγχείριση για την αφαίρεσή του…

Το μέγεθος της μάζας είναι όσο ένα παιδί ηλικίας 6 έως 7 ετών, είπαν οι γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου μαιευτικής και γυναικολογίας της Σόφιας, που χρειάστηκε να «ξεσκονίσουν» εγχειρίδια των αρχών του περασμένου αιώνα για να βρουν παρόμοιες περιπτώσεις και να καταλάβουν πώς θα έπρεπε να κάνουν την επέμβαση.

«Αφαιρέσαμε έναν όγκο βάρους 23 κιλών. Είχε το μέγεθος παιδιού 6-7 ετών. Δεν έχω συναντήσει ποτέ στην καριέρα μου άλλη τέτοια περίπτωση αμέλειας εκ μέρους του ασθενούς», εξήγησε ο χειρουργός Μπόζινταρ Σλάβτσεφ.

«Έχουμε δει παρόμοιες παράξενες περιπτώσεις που περιγράφονταν σε ιατρικά εγχειρίδια των αρχών του περασμένου αιώνα. Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις επί μια 20ετία», είπε από την πλευρά του ο Στέφαν Κονσταντίνοφ, ένας από τους τρεις χειρουργούς που συμμετείχαν στην επέμβαση.

Με την αφαίρεση του όγκου η ασθενής έχασε το ένα τρίτο του βάρους της.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook