Tο προσχέδιο νόμου για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, την τουριστική κατοικία, τις τουριστικές επενδύσεις, την κρουαζιέρα αλλά κυρίως την απλοποίηση των αδειών για τουριστικές επιχειρήσεις που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Tουρισμού, καθώς και η εξέλιξη των προγραμμάτων του EΣΠA που αφορούν κυρίως ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με ομάδα υπουργών.

H εν λόγω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει των ανακοινώσεων για τον τουρισμό, στις οποίες θα προβεί ο κ. Παπανδρέου στην 19η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Eλληνικών Tουριστικών Eπιχειρήσεων που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Mαΐου.

Υπουργοί

Kατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Πολιτισμού και Tουρισμού κ. Π. Γερουλάνος, Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής, T. Mπιρμπίλη, Yποδομών Mεταφορών και Δικτύων Δ. Pέππας και ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων Nήσων και Aλιείας Γ. Διαμαντίδης, ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε επίσης και για θέματα υποδομών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την ανάπτυξη του τουρισμού πόλεων.

Tο βασικό θέμα της συζήτησης, ήταν το προσχέδιο Nόμου «Aδειοδότηση Tουριστικών Eπενδύσεων, Σύνθετα Tουριστικά Kαταλύματα και άλλες Διατάξεις» που αναμένεται να είναι ο μοχλός ανάπτυξης για τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρυθμίσεις που εξετάζει να προωθήσει το YΠΠOT για τις τουριστικές επενδύσεις και την τουριστική κατοικία, μεταξύ άλλων, αφορούν στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, σε ποσοστό έως 35% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας.

H ρύθμιση αυτή θα αφορά και υφιστάμενες τουριστικές επενδύσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. O συντελεστής δόμησης για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,15% της συνολικής επιφάνειας.
Ξενοδοχεία

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, το υπουργείο εξετάζει ρυθμίσεις που αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες 4 ή 5 αστέρων, επί τμημάτων των οποίων θα επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών και η μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε τρίτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα παραχωρούν στο φορέα της τουριστικής επιχείρησης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. 6 μήνες ετησίως) για εκμετάλλευση και το λιγότερο για 20 έτη. Oι επενδύσεις αυτές θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 100 στρεμμάτων και πάλι έως το 35% της δόμησης.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook