Πρόσθετα κέρδη προκύπτουν για τον ελληνικό τουριστικό προορισμό, ιδιαίτερα, το φθινόπωρο εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης που βιώνει η Αίγυπτος.

Ξένοι τουρίστες πραγματοποιούν μαζικές ακυρώσεις των διακοπών που είχαν προγραμματίσει στον δημοφιλή προορισμό της Μέσης Ανατολής, ενώ μεγάλοι tour operators δεν δέχονται νέες κρατήσεις, τουλάχιστον, μέχρι και το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, και ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που εξειδικεύονταν σε ταξίδια από την Ελλάδα προς την Αίγυπτο έχουν σταματήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις πωλήσεις τους για τον προορισμό.

Το πρώτο απτό δείγμα γραφής των κερδών που προκύπτουν για τον ελληνικό τουρισμό λόγω της κρίσης στην Αίγυπτο έρχεται από τον χώρο της κρουαζιέρας. Παράλληλα, ελληνικά ξενοδοχεία ήδη δέχονται πρόσθετες κρατήσεις από τουρίστες οι οποίοι άλλαξαν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια λόγω των επεισοδίων στην Αίγυπτο, οδηγώντας έτσι σε επιμήκυνση την τουριστική σεζόν στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Γιάννης Μπρας αναφέρει στην «Κ» ότι μέχρι στιγμής έχει δώσει το πράσινο φως για 15 επιπλέον προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου τα οποία επρόκειτο να δέσουν σε λιμάνια της Αιγύπτου και άλλαξαν προορισμό μετά τα επεισόδια.

Οι προσεγγίσεις θα γίνουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2014 και μπορεί να φέρουν έως 45.000 πρόσθετους επισκέπτες στο Ηράκλειο. Να σημειωθεί ότι ήδη για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου ο αριθμός των αφίξεων τουριστών με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Ηρακλείου αυξήθηκε κατά 38,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας σε 120.000. Πρόσθετες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων θα έχουν και άλλα ελληνικά λιμάνια λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Αίγυπτο αλλά και προορισμοί όπως το Ισραήλ και η Τουρκία. Μεγάλα είναι τα τουριστικά κέρδη και της Ισπανίας η οποία διατηρεί ανοιχτά ξενοδοχεία τη χειμερινή περίοδο και έχει τη δυνατότητα υποδοχής μεγαλύτερου όγκου τουριστών που δεν θα επισκεφθούν την Αίγυπτο, ενώ οφέλη προκύπτουν και για τουρκικά ξενοδοχεία.

Μεγάλοι tour operator όπως η ΤUI και ο Τhomas Cook αλλά και η Air Berlin δεν δέχονται κρατήσεις για την Αίγυπτο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου από τη γερμανική αγορά ακολουθώντας τις συστάσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι αρχές της Σουηδίας και της Φινλανδίας προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν τα ταξίδια στην Αίγυπτο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Αμερικανούς να αναβάλουν τα ταξίδια τους και η ρωσική κυβέρνηση συμβούλευσε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες της χώρας της να αναστείλουν τις πωλήσεις πακέτων διακοπών σε θέρετρα της Αιγύπτου. Σε αντίστοιχες προειδοποιήσεις έχουν προβεί οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας,της Ιταλίας κ.ά.

Οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν Βρετανούς τουρίστες που διαμένουν στο θέρετρο της Xουργκάντα στην Ερυθρά Θάλασσα να μείνουν στα ξενοδοχεία τους. Αναφορές στoν αγγλικό Τύπο κάνουν λόγο για πλοία του στόλου του βρετανικού ναυτικού να βρίσκονται σε επιφυλακή στην Ερυθρά Θάλασσα για τη διάσωση Βρετανών υπηκόων σε περίπτωση που κλιμακωθεί περαιτέρω η βία.

Ο ταξιδιωτικός οργανισμός Kuoni ακύρωσε τις εκδρομές για τις επόμενες 30 ημέρες, ενώ προσφέρει εναλλακτικές επιλογές διακοπών για όσους είχαν ήδη κλείσει ταξίδια στην Αίγυπτο το επόμενο διάστημα ή επιστροφή χρημάτων.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook