Κρίσιμες αποφάσεις επίκεινται για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, και ΕΛΒΟ, που συνιστά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και το οποίο πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα στο τέλος Αυγούστου. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, εκτός απροόπτου αύριο. Μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο για την αναδιάρθρωση των τριών επιχειρήσεων, που συνολικά απασχολούν περίπου 2.200 εργαζομένους, είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία, και όχι ξαφνικό «λουκέτο» στα πρότυπα της ΕΡΤ, με περικοπές προσωπικού, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.. Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και σενάριο συγχώνευσης μεταξύ ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Μελέτη

Πρέπει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει ζητήσει τη σύνταξη μελετών αναδιάρθρωσης με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος μήνα. Όλα τα σενάρια αναμένεται να εξεταστούν στην αυριανή σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γ. Στουρνάρα στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) των διοικήσεων των εταιριών καθώς και νομικοί σύμβουλοι.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί και αναμένονται στο προσεχές διάστημα, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη. Για τη ΛΑΡΚΟ, ένα από τα κεντρικά σενάρια προέβλεπε όχι τη μείωση του προσωπικού, αλλά μεγάλες περικοπές σε αποδοχές, γενικότερη μείωση των δαπανών της, ίσως όμως και μεταβίβαση περιουσιακών της στοιχείων σε εταιρεία ειδικού σκοπού, με στόχο την πώληση σε δεύτερο χρόνο. Για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ δεν μπορούν να αποκλειστούν πιο δραστικές λύσεις, με απομάκρυνση προσωπικού, αλλά και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ ένα από τα σενάρια που φέρεται να έχουν εξεταστεί είναι και η συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Ειδικά, όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, στο τέλος του 2012 παρουσίασε συσσωρευμένες ζημίες 170 εκατ. ευρώ, που σήμερα πάντως έχουν ξεπεραστεί, ενώ απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζομένους. Βαρύνεται με υποχρεώσεις 300 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίζει φορολογικές επιβαρύνσεις 190 εκατ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων άνω των 160 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) απασχολεί σήμερα 350 εργαζομένους. Το 2012 έκλεισε με ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ. Βαρύνεται από υποχρεώσεις 62,6 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο έχει καλύψει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 81 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν 850 εργαζομένους. Το 2011 είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο έχει καταβάλει μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας περίπου 87 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010 – 2013, ενώ έχει υποστεί καταπτώσεις εγγυήσεων 332 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook