Την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) μέχρι τις 30 Αυγούστου (καταληκτική ημερομηνία) ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο τονίζει ότι πρόκειται για εξαιρετικό και μοναδικό μέτρο, που θα θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους – για πρώτη χρονιά φέτος – ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα).

Σύμφωνα με το υπουργείο, για την απόφαση αυτή συνυπολογίστηκαν η συμπιεσμένη, σε σχέση με την νομοθετημένη, διάρκεια υποβολής, τα τεχνικά ζητήματα των εφαρμογών στις αρχές Ιουνίου, πως παρατηρήθηκαν αυξημένες, παράλληλες, υποχρεώσεις κατά την υποβολή, ιδιαίτερα το μήνα Ιούλιο, αλλά και οι καθυστερήσεις που έλαβαν χώρα στη συλλογή των απαραίτητων για την υποβολή βεβαιώσεων από επιχειρήσεις, ταμεία και τράπεζες.

Τονίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Αυγούστου δεν πρόκειται να πάρει παράταση, καθώς, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι. Σημειώνεται ακόμη πως η υποβολή συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο υπολειπόμενος χρόνος κρίνεται αρκετός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, συνεπώς, κάθε υποβολή μετά την 30η Αυγούστου θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το υπουργείο κάνει επίσης γνωστό πως ο προγραμματισμός για την υποβολή όλων των δηλώσεων του οικ. έτους 2014 θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο με σκοπό τη δημιουργία πλάνου για την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και την επίλυση δυσλειτουργιών, αλλά και να ανακοινωθούν οριστικές, αμετάκλητες, ημερομηνίες υποβολής το Δεκέμβριο, πράγμα που θα επιτρέψει το σωστό προγραμματισμό εργασίας για όλους τους φορολογούμενους, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου την επόμενη χρονιά.

Εκκρεμούν ένα εκατομμύριο δηλώσεις στο taxisnet

Περίπου 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκκρεμούν στο taxisnet είτε γιατί υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, είτε γιατί πρέπει να ελεγχθούν από την εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 285 εκατ. ευρώ ή 33,7% έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011) παρουσίασαν υστέρηση κατά 56 εκατ. ευρώ, ή 29,9% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Τα τεκμήρια

Εν τω μεταξύ, στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς όλο το βάρος θα πέσει στον υπολογισμό του εισοδήματος με το περιουσιολόγιο και τις λεγόμενες «έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

Το σχέδιο για κατάργηση των τεκμηρίων συνδέεται με την καθιέρωση του καθολικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους. Με δεδομένο ότι στόχος είναι να καταγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα των φορολογούμενων, η ύπαρξη τεκμηρίων, ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθίσταται άνευ αντικειμένου.

Εάν προχωρήσει το μέτρο, τότε ο φορολογούμενος δεν θα έχει να αντιμετωπίσει ένα θεωρητικό εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχει στην κατοχή του ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής. Η εφορία θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές για να τον φορολογεί. Δηλαδή, θα καταγράφει -μέσω των έμμεσων πρακτικών ελέγχου- αν υπάρχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό, αν πραγματοποιούνται πολύ μεγάλες δαπάνες και αν οι δαπάνες αυτές δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook