Νέα «βουτιά» 10,4% κατέγραψαν οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία τον Ιούνιο, ενώ τον ίδιο μήνα πτωτικά κινήθηκε και ο τζίρος στη βιομηχανία, καταγράφοντας μείωση 5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ιδιαίτερα η πτώση των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία που αποτυπώνει την προοπτική του κλάδου τους επόμενους μήνες, δείχνουν διεύρυνση των απωλειών για την ελληνική βιομηχανία, εξαιτίας της καθίζησης της εγχώριας κατανάλωσης, αλλά και της μείωσης στη ζήτηση για ελληνικές εξαγωγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο:

1 Οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία μειώθηκαν 10,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αν και ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 14,2% που είχε καταγραφεί τον Μάιο, σε σχέση με τον Μάιο του 2012. Ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος, από τις αρχές του έτους, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο που είχε καταγραφεί οριακή άνοδος 0,9% και τον Απρίλιο με αύξηση 6,2%. Η μείωση τον Ιούνιο προήλθε από την πτώση, 14,2%, των νέων παραγγελιών για προϊόντα με προορισμό την εγχώρια αγορά, αλλά και από τη μείωση, 8,3%, στις νέες παραγγελίες για προϊόντα με κατεύθυνση τις αγορές του εξωτερικού. Ειδικά όσον αφορά στις αγορές του εξωτερικού, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε για προϊόντα με προορισμό τις αγορές εκτός Ευρωζώνης (14,8%). Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,2%.

Στους επιμέρους κλάδους που συνθέτουν τον δείκτη, και στο σύνολο της αγοράς, δηλαδή εγχώρια αγορά και αγορές εξωτερικού, οι νέες παραγγελίες για κεφαλαιουχικά προϊόντα (εξοπλισμός) μειώθηκαν κατά 35,8%, οι νέες παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά υποχώρησαν κατά 18,9% και οι νέες παραγγελίες για ενδιάμεσα προϊόντα (που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών) μειώθηκαν κατά 8,1%.

Οι νέες παραγγελίες για αναλώσιμα προϊόντα υποχώρησαν κατά 1%. Η σημαντικότερη πτώση στις νέες παραγγελίες σημειώθηκε στον κλάδο των μηχανοκίνητων οχημάτων (77,3%) και ακολούθησε ο κλάδος των μηχανημάτων (20,1%), κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (14,1%), βασικών μετάλλων (13%), εξοπλισμού μεταφορών (9,7%) και ειδών ένδυσης (4,7%). Ανοδικά με οριακή αύξηση 0,5% κινήθηκε μόνον ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας.

2 Σχετικά με τον τζίρο στη βιομηχανία, ο γενικός δείκτης μειώθηκε 5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα εξαιτίας, της πτώσης του τζίρου στη μεταποίηση, τον πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας, κατά 5,5%. Ο τζίρος στην κατηγορία ορυχεία ? λατομεία αυξήθηκε 30,7%. Στη μείωση του τζίρου στη μεταποίηση κατά 5,5% συνέβαλλαν η πτώση του τζίρου για προϊόντα με προορισμό την εγχώρια αγορά κατά 7,5% και η πτώση του τζίρου για προϊόντα με κατεύθυνση τις αγορές του εξωτερικού κατά 1,1%.

Στο σύνολο της αγοράς, εγχώριας και αγορών εξωτερικού, πτώση 25,1% καταγράφηκε στον κλάδο των κεφαλαιουχικών προϊόντων και ακολούθησαν, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά με μείωση 18,1%, τα ενδιάμεσα προϊόντα με πτώση 10,1% και τα αναλώσιμα αγαθά με μείωση 5,5%.

Ο κλάδος της ενέργειας παρουσίασε αύξηση 1,1%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών (32,8%), στον κλάδο του ξύλου (32,4%), μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (26,8%), επίπλων (25,6%), βασικών μετάλλων (19,1%). Στα τρόφιμα η πτώση ήταν 6,5%, στα καπνά 5,4%, στα ποτά 4,9%, στην κλωστοϋφαντουργία 2,9% και στα είδη ένδυσης 12,1%. Άνοδος στο τζίρο καταγράφηκα στον κλάδο δερμάτων - υποδημάτων κατά 58,8% και των φαρμάκων 7,1%.

Ευρωζώνη

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε για προϊόντα με προορισμό τις αγορές εκτός Ευρωζώνης (14,8%). Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,2%.

Μεταποίηση

Στη μείωση του τζίρου στη μεταποίηση κατά 5,5% συνέβαλλαν η πτώση του τζίρου για προϊόντα με προορισμό την εγχώρια αγορά κατά 7,5% και η πτώση του τζίρου για προϊόντα με κατεύθυνση τις αγορές του εξωτερικού κατά 1,1%.

imerisia.gr