Ακούγεται σενάριο από αστυνομική ταινία, όμως είναι πραγματικότητα και συμβάινει στη Γερμανία και μάλιστα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης έχουν μια παρέα τετράποδων ειδικών για να τους βοηθήσουν στον εντοπισμό αποσκευών που περιέχουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τα γερμανικά ποιμενικά έχουν εκπαιδευτεί από μικρή ηλικία στον εντοπισμό μεγάλου όγκου χαρτονομισμάτων και αποτελούν ένα ακόμα όπλο της Γερμανίας κατά της φοροδιαφυγής.Τα σκυλιά χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να ελέγξουν 300 βαλίτσες.

Τα γερμανικά ποιμενικά έχουν εκπαιδευτεί από μικρή ηλικία στον εντοπισμό μεγάλου όγκου χαρτονομισμάτων, συγκεκριμένα από χίλια χαρτονομίσματα και πάνω. Το 2012 συλλαμβάνονταν κατά μέσο όρο επτά άτομα ημερησίως. Συνολικά 28 συλλήψεις έγιναν πέρσι με τη βοήθεια των σκύλων ανίχνευσης. Φέτος, μέχρι και τον Ιούνιο, οι σκύλοι εντόπισαν 20 παραβάτες.

Τα σκυλιά αποτελούν ένα ακόμα όπλο της Γερμανίας κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Βάσει νόμου, ποσά άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ πρέπει να δηλώνονται όταν μεταφέρονται μεταξύ ευρωπαϊκών συνόρων.

Τα συγκεκριμένα γερμανικά ποιμενικά είναι ειδικά στο να ανιχνεύουν ευρώ και δολάρια. Αυτά τα χαρτονομίσματα αποτελούνται κυρίως από βαμβάκι και λινό, αντί για ξυλοπολτό ή χαρτοπολτό. Τα σκυλιά πιθανώς αντιδρούν στην οσμή των μελανιών που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων, αν και οι κεντρικές τράπεζες κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τη σύνθεση τους. Όταν ένας σκύλος μαθαίνει να ξεχωρίζει μια οσμή, μπορεί να τη συγκρατήσει μέχρι και τέσσερις μήνες.

Πάνω από δέκα σκύλοι έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό το σκοπό. Η εκπαίδευση ξεκινά από μικρή ηλικία και διαρκεί 18 μήνες. Στη Φρανκφούρτη, την οικονομονική πρωτεύουσα της Γερμανίας, απασχολούνται μέχρι και 4 σκύλοι. Η αξιοποίηση του \”καλύτερου φίλου του ανθρώπου\” για την ανίχνευση χρημάτων ξέκινησε πριν τρία μόλις χρόνια, ενώ σκυλιά χρησιμοποιούνται στην ανίχνευση ναρκωτικών περισσότερο από 40 χρόνια.

Η ανίχνευση χαρτονομισμάτων είναι πιο δύσκολη από την ανίχνευση ναρκωτικών, καθώς η μυρωδιά των χαρτονομισμάτων έχει ευρύτερο φάσμα και διαφοροποιείται περισσότερο.

Τα σκυλιά χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να ελέγξουν 300 βαλίτσες, που είναι ο σύνηθες αριθμός αποσκευών μιας ευρωπαϊκής πτήσης. Τα σκυλιά χρειάζονται τριάντα λεπτά διάλειμμα μεταξύ ελέγχων, ενώ μπορούν να ελέγξουν μέχρι και οκτώ πτήσεις σε κάθε βάρδια.

Μετά από δέκα χρόνια υπηρεσία, οι σκύλοι \”συνταξιοδοτούνται\” και μετακομίζουν στο σπίτι του χειριστή τους, ο οποίος τους φροντίζει με τα έξοδα σίτισης και ιατρικής παρακολούθησης να καλύπτονται από το κράτος.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook