Πρόσφυγες που παραμένουν έγκλειστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων Villawood της Νέας Νότιας Ουαλίας, πυρπόλησαν εννέα κτίρια του Κέντρου, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση αιτήσεών τους για άσυλο.

Οι μετανάστες πέταγαν ότι αντικείμενο έβρισκαν μπροστά τους κατά των πυροσβεστών που επιχείρησαν να σβήσουν τη φωτιά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Μετανάστευσης δήλωσε, ότι στην εξέγερση συμμετείχε το ένα τέταρτο των προσφύγων, οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε εννιά κτίρια του κέντρου και επιτέθηκαν στην ασφάλεια του κέντρου και τους πυροσβέστες με πυροσβεστήρες, κεραμίδια και άλλα αντικείμενα.

Η εξέγερση κατεστάλη από αστυνομική δύναμη που εκλήθη μετά την αδυναμία της ασφάλειας του κέντρου να αποκαταστήσει την τάξη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, ότι "δεν γνώριζε" την αιτία της εξέγερσης και προειδοποίησε για ποινική δίωξη των υπευθύνων. Καταδίκασε τις επιθέσεις κατά πυροσβεστών και αστυνομικών και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει δίωξη όσων διέπραξαν αξιόποινες πράξεις.

Το περασμένο έτος η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι η ανασφάλεια που χαρακτηρίζει τη ζωή των μεταναστών, καθώς και οι συνθήκες κράτησής τους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία.


newsbomb