Οι γονείς διαβάζουν, ενημερώνονται και προσπαθούν να δώσουν στα παιδάκια τους τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.

Κάποιες φορές όμως μπορεί να επηρεάσουν με λάθος τρόπο τη στάση των παιδιών τους απέναντι στο φαγητό. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί να «καθαρίζει» το πιάτο του. Τα υγιή παιδιά, όπως αναφέρουν τρώνε όταν πεινάνε και σταματάνε όταν χορταίνουν.

Τα παιδιά ακολουθούνε τα δικά τους εσωτερικά μηνύματα για το πόσο θα φάνε και εμείς δεν πρέπει να τα αναγκάζουμε να τρώνε πέρα από το σημείο κορεσμού. Ο δρόμος επίσης της «εξαγοράς» δεν είναι σωστός.

Με το να πείσουμε το παιδί ότι αν φάει όσπρια ή λαχανικά θα του δώσουμε ένα γλυκό το μαθαίνουμε ότι αυτά αποτελούν υποχρέωση, ενώ το γλύκισμα βραβείο. Λάθος τακτική είναι όμως και η ολοκληρωτική απαγόρευση της κατανάλωσης γλυκών.

\"\"

Στην περίπτωση αυτή, όπως δείχνουν οι μελέτες αυξάνεται η επιθυμία τους για αυτά κι είναι πολύ πιθανόν να τα καταναλώσουν χωρίς μέτρο όταν τα βρουν μπροστά τους. Ατόπημα ακόμη των γονιών είναι και η συνεχής προσφορά φαγητού στα παιδιά την ώρα του διαβάσματος ή του παιχνιδιού για να έχουν ενέργεια, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση υγρών θερμίδων.

Μάλιστα μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008 στο Pediatrics αναφέρει ότι σήμερα τα παιδιά λαμβάνουν το 10-15% της ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης από ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη (αναψυκτικά, ενεργειακά ροφήματα και φρουτοποτά).

Τα περισσότερα από αυτά τα ποτά μας δίνουν άδειες θερμίδες χωρίς να μας προσφέρουν άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook