Επάρκεια , άριστη ποιότητα και χαμηλές τιμές είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Πασχαλινής αγοράς των αμνοεριφίων στην Κρήτη. Τόσο στα αρνιά, όσο και στα κατσίκια, οι κτηνοτρόφοι του νησιού έχουν εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες , ενώ σε ότι αφορά στις τιμές, αυτές, τόσο σε ότι αφορά στους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2010, δηλαδή από 5,5 – 6 ευρώ το κιλό για τους κτηνοτρόφους και από 8,5 – 9,5 ευρώ το κιλό του αρνιού για τους καταναλωτές.

Πάντως ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι φέτος η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη, καθώς – λόγω των αυξημένων τιμών ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που εξασφάλισαν άφθονο χορτάρι, η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων προτίμησε την ελεύθερη βοσκή από το να δώσει στα αμνοερίφια έτοιμες ζωοτροφές.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Flashnews.gr του προέδρου του  Συλλόγου Επαγγελματιών κτηνοτρόφων Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) κ.Κώστα Καράτζη \” το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η αδυναμία των σφαγειοτεχνικών μας υποδομών να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες. Εκτιμώ ότι θα έχουν μείνει άσφαγα αρκετά αρνιά. Σε ότι αφορά στις τιμές, αυτές βελτιώθηκαν χάρη στην παρέμβαση των «Κρητικών Μιτάτων» και κυμάνθηκαν απο 5,5 – 6 ευρώ το κιλό, διαφορετικά θα τα έπαιρναν από τους παραγωγούς γύρω στα 4 ευρώ \”.

Πάντως μεγάλο πρόβλημα παραμένει το κόστος που αυξάνεται διαρκώς. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καράτζης «οι ζωοτροφές έχουν γίνει είδος φαρμακείου πλέον. Δεν αγοράζονται. Όμως φέτος τα κρέατα είναι πολύ ποιοτικά γιατί έχουν παραχθεί με λιγότερη χρήση συμπληρωματικών ζωοτροφών και με περισσότερο χορτάρι. Είναι καθαρά και ποιοτικά κρέατα που παράγονται στην Κρήτη.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου κτηνοτρόφων Χανίων κ. Γιώργος Βενετάκης είπε ότι  «οι τιμές κινήθηκαν κάπως καλύτερα απ ’ότι στην διάρκεια του Χειμώνα και για το Πάσχα κυμάνθηκαν στα 6 ευρώ».

Για τα κατσίκια και σε αντίθεση με κάποιες ελλείψεις που υπάρχουν στην υπόλοιπη χώρα, ο κ. Βενετάκης επεσήμανε πως στην Κρήτη υπάρχει επάρκεια καθώς «ο τόπος είναι πρώιμος και λόγω του ότι η Λαμπρή είναι όψιμη, μεγάλωσαν και υπάρχουν ρίφια».

Σε ότι αφορά στην αγορά, ο πρόεδρος του συλλόγου κρεοπωλών Χανίων κ.Γιώργος Τραχαλάκης τόνισε πως υπάρχει επάρκεια ντόπιων κρεάτων ενώ σε ότι αφορά στις τιμές αυτές κυμαίνονται «από 8,90 έως 9,5 ευρώ το κιλό το αρνί και από 9,0 έως 9,90 το κατσίκι.»

Πάντως για την κίνηση στην αγορά, τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι κρεοπώλες περιμένουν την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, που οι καταναλωτές αγοράζουν τα ολόκληρα αρνιά και κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά.
Να σημειωθεί πως σημαντική «ανάσα» για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης απετέλεσαν και οι συμφωνίες που κλείστηκαν με αλυσίδες Super markets για απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής.

Έτσι ο σύλλογος κτηνοτρόφων Χανίων έδωσε χιλιάδες αμνοερίφια στα Super markets ΙΝΚΑ Χανίων, ενώ και τα Super markets Carfour-Μαρινόπουλος απορρόφησαν χιλιάδες αμνοερίφια από τα «Κρητικά Μιτάτα» στα οποία συμμετέχουν κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου αλλά και από Ρέθυμνο και Λασίθι.

Flashnews.gr

(Η φωτο του κ.Καράτζη είναι απο το \”Εθνος\”)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook