Η κατάθλιψη δύναται σε ορισμένες περιπτώσεις να εξελιχθεί σε κυκλοθυμία ή ακόμη και σε διπολική διαταραχή. Στην κυκλοθυμία υπάρχει εναλλαγή περιόδων υπομανίας με κατάθλιψη για τουλάχιστον 2 χρόνια, ενώ στην υπομανία κυριαρχούν συμπτώματα ανεβασμένης διάθεσης, ευερεθιστότητας, υπερδιέγερσης, υψηλής αυτοεκτίμησης, μειωμένης ανάγκης για ύπνο, έντονης ομιλητικότητας, αίσθησης ότι οι σκέψεις «τρέχουν», διάσπασης της προσοχής, άρση αναστολών.

Οι καταχρήσεις αλκοόλ, φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών είναι συχνές. Στην περίοδο της κατάθλιψης κυριαρχούν: παρατεταμένη χαμηλή διάθεση, αίσθημα λύπης, άγχος, δυσκολία άντλησης ευχαρίστησης, ενοχές, αίσθημα αναξιότητας, δυσκολίεςσυγκέντρωσης, μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, διαταραχές στον ύπνο, απομόνωση, αυτοκτονικός ιδεασμός κλπ.

Στην διπολική διαταραχή τα συμπτώματα είναι πιο έντονα από ότι στην κυκλοθυμία και εναλλάσσονται ανάμεσα σε περιόδους μανίας και έντονης κατάθλιψης. Για παράδειγμα το άτομο μπορεί να πιστεύει ότι είναι ανώτερο από τους άλλους ή να εμφανίσει διάσπαση της επαφής του με την πραγματικότητα.

Υπάρχουν και καταστάσεις όπου οι ακραίες αυτές συναισθηματικές καταστάσεις συμβαίνουν ταυτόχρονα στο άτομο. Τα μικτά επεισόδια είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τον ψυχισμό του ατόμου το οποίο είναι πολύ ευάλωτο σε ακραίες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Στόχος της θεραπείας στις συναισθηματικές αυτές διαταραχές είναι η εξισορρόπηση και η ομαλοποίηση της συναισθηματικής διάθεσης και η πρόληψη μελλοντικών υποτροπών.

Ο ψυχίατρος είναι πιθανόν να χορηγήσει σταθεροποιητικά της διάθεσης ή αντιεπιληπτικά σε συνδυασμό ή όχι με βενζοδιαζεπίνες, ή αντιψυχωσικά φάρμακα. Η ψυχολογική στήριξη είναι απαραίτητη και στοχεύει στην ενίσχυση του αυτοελέγχου του ατόμου απέναντι στις αναμενόμενες υποτροπές.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook