Νέο γύρο περικοπών σε δίκτυο, προσωπικό και αμοιβές προετοιμάζουν οι εμπορικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, που μίλησαν στην \”Καθημερινή\”, το δίκτυο σε ορίζοντα τριετίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 20% ενώ αναμένεται ανάλογη μείωση του προσωπικού. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 600 καταστήματα λιγότερα και πάνω από 9.000 εργαζόμενους.

Εξάλλου τον επόμενο μήνα οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να έχουν έτοιμα τα business plan για να τα καταθέσουν στην τρόικα, το υπ. Οικονομικών και την ΤτΕ.

Μέσω των συγχωνεύσεων τους τελευταίους μήνες πάνω από 10 τράπεζες έχουν περάσει στον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πλέον οι τελευταίες διαθέτουν στην Ελλάδα δίκτυο άνω των 3.200 σημείων ενώ απασχολούν περίπου 46.000 εργαζόμενους.

Και όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη στην εφημερίδα \”υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την αναδιάταξη του δικτύου καταστημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής\”.

Η διαδικασία μείωσης του προσωπικού έχει ήδη ξεκινήσει με την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης, ενώ υπολογίζεται και ένας σημαντικός αριθμός που θα προκύψει μέσω συνταξιοδοτήσεων.

Σήμερα σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης του Ομίλου Πειραιώς με στόχο την οικειοθελή αποχώρηση τουλάχιστον του 10% των εργαζόμενων στον όμιλο, δηλαδή περίπου 2.500 εργαζόμενοι.

Επίσης πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προετοιμάζει επίσης η Alpha Bank παράλληλα με τον ανασχεδιασμό του δικτύου της. Το πράσινο φως από την τρόικα αναμένει η διοίκηση της Εθνικής για την υλοποίηση του δικού της προγράμματος αποχώρησης προσωπικού, ενώ ανάλογο πρόγραμμα εξετάζει να εφαρμόσει και η νέα διοίκηση της Eurobank.

Την ίδια ώρα οι διοικήσεις των τραπεζών σχεδιάζουν περικοπές αμοιβών της τάξης του 10%, ξεκινώντας απ\’ την ανώτερη διοίκηση

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook