Την επιδείνωση του κλίματος εναντίον της Ελλάδας στη διάρκεια των τελευταίων ημερών εξαιτίας της έντονης φημολογίας για την αναδιάρθρωση, επισημαίνει η JP Morgan σε ανάλυσή της με ημερομηνία 21 Απριλίου.

Όπως εξηγεί η JP Morgan, ο στόχος του ΔΝΤ και της ΕΕ όταν χορήγησαν τα 110 δισ., ευρώ στην Ελλάδα ήταν διπλός. Πρώτα να δώσουν κάποια ανάσα στη χώρα ώστε να αποδείξει ότι είναι σε δημοσιονομική τροχιά και συρρικνώνει το έλλειμμα της, και δεύτερον να προστατέψουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης και να περιορίσουν την μετάδοση. «Οι αρχές δεν είχαν επιτυχία σε κανένα από τα δύο μέτωπα».

Πολλά στελέχη της αγοράς θεωρούν τώρα ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της JP Morgan επισημαίνουν ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος ισχυρισμός ότι η αναδιάρθρωση «δεν σε πάει πολύ μακριά και ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, το χρέος της παραμένει σε εκρηκτικό μονοπάτι».

Σε όρους πιστωτικής αγοράς, εάν είσαι μια εταιρεία που χαλάς λεφτά, η διαχείριση των υποχρεώσεών σου δεν πρόκειται να σε βοηθήσει και πολύ, σημειώνει χαρακτηριστικά η JP Morgan. Συμπληρώνει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως μια αναδιάρθρωση χρέους δεν θα είχε κάποιο ρόλο να παίξει στο να βοηθήσει την Ελλάδα με τα δημοσιονομικά της ζητήματα. «Από πιστωτικής πλευράς, ίσως θεωρούμε την Ελλάδα ως μια «κακή» εταιρεία με κακή κεφαλαιακή δομή. Κανονικά, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι τέτοιες εταιρείες χρεοκοπούν. Ωστόσο, δεν σημαίνει πάντα ότι έτσι συμβαίνει».

Με την ίδια λογική, δεν θεωρεί πως ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, μπορεί να συνεχίσει επ άπειρο, καθώς από τους ηθικούς κινδύνους, υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Για αυτό δεν θεωρεί και εντελώς μη-ρεαλιστικό ένα σενάριο στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανάληψη χρέους από τους κατόχους ομολόγων.

Και σημειώνει πως «το report αυτό δεν έχει σκοπό να δηλώσει ότι μια αναδιάρθρωση θα συμβεί άμεσα ή ότι πρέπει να προτρέχουμε για τις προσπάθειες της Ελλάδας να συγκρατήσει το έλλειμμά της. Είναι απλώς μια αναγνώριση ότι η αναδιάρθρωση έχει κάποιο ρόλο να παίξει σε ένα περιβάλλον όπου οι γραμμές μεταξύ του ρίσκου ρευστότητας και του ρίσκου χρεοκοπίας έχουν μπερδευτεί εντελώς. Ειλικρινά, όταν δεν έχεις πρόσβαση στις αγορές, είναι το ίδιο πράγμα».

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook