«Το φως μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις σε σημαντικά ιατρικά προβλήματα, και για το λόγο αυτό οι γιατροί και οι ερευνητές πρέπει να συνεργαστούν στενότερα», υποστηρίζει μια νέα ομάδα επιστημόνων διεθνούς εμβέλειας που πρωτοπορεί στη χρήση του φωτός στην Ιατρική.

Κατ’ αυτούς, η συνεργασία μεταξύ ερευνητών και ιατρών είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή ανακαλύψεων των ερευνητικών εργαστηρίων στην Ιατρική.

Την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011, στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, ξεκινάει μια σημαντική συνάντηση, όπου πάνω από 50 ειδικοί από όλη την Ευρώπη θα συζητήσουν πώς μπορούν οι νέες ερευνητικές εξελίξεις να ενσωματωθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο στην πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης, ανοίγοντας έτσι τον πιο αποτελεσματικό δρόμο για την αντιμετώπιση ασθενειών που απειλούν την υγεία.

Η συνάντηση αυτή που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου, θα εστιασθεί στον τομέα της Βιοφωτονικής, όπου χρησιμοποιούνται τεχνολογίες που βασίζονται στο φως για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιάσουν νέες εφαρμογές που αφορούν τη χρήση του φωτός στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, στην οδοντιατρική και στην αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer.

Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα σε ιατρούς που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση του καρκίνου, στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην ανοσολογία να συναντηθούν και να συνεργαστούν άμεσα με φυσικούς που έχουν ειδίκευση στα λέιζερ, με lab-on-a-chip τεχνολόγους, και με ειδικούς στην ανάπτυξη μικροσκοπίων.

Η ομάδα που θα σχηματισθεί θα έχει ως στόχο να δημιουργήσει νέες «γέφυρες» συνεργασίας με στόχο την κατανόηση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση νέων αναγκών στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Η συνάντηση διοργανώνεται από την Photonics4life, μία πανευρωπαϊκή κοινοπραξία που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., συμμετέχουν συνολικά 13 ιδρύματα-εταίροι και δημιουργήθηκε προκειμένου να ενδυναμωθούν οι δεσμοί μεταξύ των διαφόρων ομάδων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των θετικών επιστημών και της Ιατρικής. Το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ είναι το μόνο ελληνικό ινστιτούτο που συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή κοινοπραξία.

Μιλώντας πριν την εκδήλωση, ο συντονιστής της κοινοπραξίας, καθηγητής J?rgen Popp, είπε: «Φανταστείτε σήμερα την ιατρική χωρίς ακτίνες Χ ή μικροσκόπια-εφευρέσεις που αναπτύχθηκαν από φυσικούς πριν από πολύ καιρό. Στον 21ο αιώνα, η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του AIDS, καθώς και νέων απειλών πανδημίας αποτελούν πρόκληση για την ιατρική κοινότητα».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «μία σημαντική πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί ότι τεχνολογίες αιχμής που αποτελούν αποτέλεσμα ερευνών σε τομείς όπως η φυσική, η μηχανική, η χημεία και η βιολογία εφαρμόζονται τάχιστα στην ιατρική πρακτική.

Για αυτό, πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης ασθενειών που απειλούν την υγεία είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών που προέρχονται από αυτούς τους διαφορετικούς τομείς των θετικών επιστημών και της Ιατρικής»

εφημερίδα \”Νέα Κρήτη\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook