Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν σε ένα παγοθραυστικό της Greenpeace να χρησιμοποιήσει τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οικολογική οργάνωση, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της Μόσχας να την εμποδίσει να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τις δραστηριότητες του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft στην Αρκτική.

Οι αρχές απέρριψαν τρία αιτήματα της Greenpeace να περάσει από αυτήν τη θαλάσσια δίοδο το παγοθραυστικό Arctic Sunrise το οποίο την περασμένη εβδομάδα είχε πλησιάσει ένα σκάφος σεισμικών ερευνών της Rosneft, το Akademik Lazarev, για να καταγγείλει τις δραστηριότητές του που η οργάνωση τις θεωρεί καταστροφικές για το περιβάλλον.

«Πρόκειται για μια συγκαλυμμένη προσπάθεια να καταπνιγεί μια ειρηνική διαμαρτυρία και να μην επικεντρωθεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Αρκτικής από τη Ρωσία», ανέφερε η ακτιβίστρια Κρίστι Φέργκιουσον στην ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Το Arctic Sunrise είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο παγοθραυστικό που διαθέτει σημαντική εμπειρία σε επιχειρήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρείες που λειτουργούν εδώ δημιουργούν κινδύνους άνευ προηγουμένου σε μια ζώνη όπου ζουν πολικές αρκούδες, φάλαινες και άλλα άγρια ζώα», τόνισε η Φέργκιουσον.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι σεισμικές έρευνες είναι επικίνδυνες για τα θηλαστικά της Αρκτικής επειδή η συχνότητα των ήχων που χρησιμοποιείται παρεμβάλλεται σε εκείνην των ήχων που παράγουν τα ζώα. Εάν μια φάλαινα βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την πηγή του σήματος μπορεί να χάσει την ακοή της ενώ σε πιο κοντινή απόσταση, στα 150 μέτρα, κινδυνεύει να πεθάνει.

Η Greenpeace υποστηρίζει ότι η άρνηση των ρωσικών αρχών παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Αρκτικής θεωρείται στρατηγικής σημασίας από τη Rosneft η οποία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τις εταιρείες BP, ExxonMobil και Statoil.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook