Οι Ρώσοι διοχέτευσαν στις Παρθένους Νήσους της Καραϊβικής 31,66 δισ. δολ. το α΄ τρίμηνο, όταν το τελευταίο τρίμηνο του 2012 το ποσό έφθανε μόλις τα 6,7 δισ. δολ..

Περισσότερα από 18 δισ. δολάρια ήταν το ύψος της εκροής ρωσικών καταθέσεων από την Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την «The Wall Street Journal», η οποία επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας, τα προαναφερθέντα κεφάλαια άλλαξαν κατεύθυνση και κατέληξαν στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. Οι Ρώσοι μεγιστάνες αγνόησαν τις εκκλήσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να επιδείξουν οικονομικό πατριωτισμό και να επαναφέρουν τα χρήματά τους στη χώρα τους. Η κρίση του τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο με το προσωρινό πάγωμα των καταθέσεων αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη μετακίνηση των ρωσικών κεφαλαίων.

Οι Ρώσοι διοχέτευσαν στις Παρθένους Νήσους της Καραϊβικής 31,66 δισ. δολ. το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, όταν το τελευταίο τρίμηνο του 2012 το αντίστοιχο ποσόν ήταν 6,7 δισ. δολάρια.

Αντιστοίχως, οι άμεσες επενδύσεις στην Κύπρο το α΄ τρίμηνο ελαττώθηκαν δραματικά στα 2,72 δισ. δολ. έναντι των 21,13 δισ. δολ. την τριμηνία Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2012. «Η διασύνδεση των Παρθένων Νήσων με την Κύπρο είναι σαφής», επισημαίνει ο Εβγκένι Ναντορσίν, ανώτατος οικονομολόγος του ρωσικού κολοσσού Sistema. «Η μετακίνηση των κεφαλαίων σχετίζεται με το ότι το καθεστώς στην Κύπρο για τις υπεράκτιες δραστηριότητες κατέστη λιγότερο ευνοϊκό». Μία τάξη μεγέθους δίνεται με τα ακόλουθα στοιχεία. Οι Ρώσοι και οι ρωσικές επιχειρήσεις πριν από την κρίση αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 30% των καταθέσεων συνολικά στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody’s, στις αρχές του 2013 οι ρωσικές εταιρείες και τράπεζες διατηρούσαν στις κυπριακές τράπεζες περί τα 19 δισ. δολ. Με το ξέσπασμα της κρίσης, που υποχρέωσε την Κύπρο να ενταχθεί σε Μνημόνιο, επιβλήθηκε έλεγχος κεφαλαίων. Πολλές ρωσικές καταθέσεις είτε πάγωσαν προσωρινά είτε «κουρεύτηκαν», εξ ου και ο κ. Πούτιν ζήτησε τον επαναπατρισμό τους. Πέραν αυτού του παράγοντα, όμως, η αλλαγή επενδυτικού μοντέλου για τα ρωσικά κεφάλαια ίσως συνδέεται και με τη συμφωνία Rosneft-BP, κατά τον Εβγκένι Ναρντοσίν. Τον Μάρτιο η κρατική Rosneft, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ρωσίας, εξαγόρασε από την ΒΡ την κοινοπραξία ΤΝΚΒΡ αντί 55 δισ. δολαρίων.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook