Έπειτα από τις χθεσινές, φονικές επιθέσεις με χημικά στη Δαμασκό που στοίχησαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Ασαντ βομβαρδίζουν εκ νέου σήμερα προάστεια της πόλης, που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Από τον σημερινό βομβαρδισμό επλήγησαν οι συνοικίες Τζομπάρ, Ζαμάλκα, Καμπούν και ο παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ, νότια της πρωτεύουσας.

Το συριακό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από τη Ρωσία, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στον χθεσινό βομβαρδισμό και έκανε λόγο για προβοκάτσια από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ομως η χθεσινή επίθεση παραμένει μία από τις βιαιότερες της συριακής σύρραξης και προκάλεσε κύμα διεθνούς καταδίκης.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνήλθαν κεκλεισμένων των θυρών χθες το βράδυ ζήτησαν "να ριχθεί φως" στις κατηγορίες για τη χρήση χημικών όπλων και "χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ" να ερευνήσει το θέμα, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να υιοθετήσουν επίσημη απόφαση, εξαιτίας της διαφωνίας της Ρωσίας και της Κίνας.

Πολλές χώρες του ΟΗΕ, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησαν την άμεση μετάβαση στον τόπο της χθεσινής επίθεσης της ομάδας του ΟΗΕ που βρίσκεται από την Κυριακή στη Δαμασκό για να ερευνήσει τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύρραξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επίσης "άμεση πρόσβαση" για τον ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης, αλλά δεν έκαναν λόγο για παραβίαση της "κόκκινης γραμμής" από το καθεστώς, έναν χρόνο και μία ημέρα ακριβώς από την προειδοποίηση που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τη Δαμασκό ότι η χρησιμοποίηση του χημικού οπλοστασίου δεν θα γινόταν ανεκτή.

Ο σουηδός επιστήμονας Ακε Σέλστρομ, επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα που βρίσκεται στη Συρία, δήλωσε χθες ότι οι πληροφορίες για επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο στα περίχωρα της Δαμασκού πρέπει να διερευνηθούν.

Σε δηλώσεις του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT και έχοντας δει μόνο τηλεοπτικά πλάνα, ο επιστήμονας είπε ότι ο υψηλός αριθμός των θυμάτων φαίνεται ύποπτος.

"Είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Για να γίνει αυτό πρέπει κάποιο μέλος του ΟΗΕ να απευθυνθεί στον Γενικό Γραμματέα και να τού πει ότι πρέπει να διερευνήσουμε αυτό γεγονός. Βρισκόμαστε επί τόπου", είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας από τη Δαμασκό.


protothema.gr