Δύο χρόνια μετά την ανατροπή του υπό βάρος λαϊκής εξέγερσης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επαναληπτική δίκη για συνέργεια στο θάνατο διαδηλωτών, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ αποφυλακίζεται από στιγμή σε στιγμή μετά την απαλλαγή του για ανεξάρτητη υπόθεση διαφθοράς -που έδινε το νομικό «πάτημα» για τη συνέχισή της κράτησης του.

Ελικόπτερο προσγειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στις φυλακές Τόρα στα περίχωρα του Καΐρου για την παραλαβή και μεταφορά του 85χρονου Μουμπάρακ σε νέα τοποθεσία, όπου θα τεθεί σε κατ\’ οίκον περιορισμό.

Υποστηρικτές του Μουμπάρακ έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις φυλακές και φωνάζουν συνθήματα υπέρ του.

Προηγήθηκε επίσημη εντολή της Εισαγγελίας προς τη διοίκηση των φυλακών για την αποφυλάκιση του 85χρονου πρώην προέδρου, ο οποίος κρατούνταν στη συγκεκριμένη φυλακή αφού πέρασε αρκετό διάστημα σε στρατιωτικό νοσοκομείο μετά την ανατροπή και τη σύλληψή του.

Η αποφυλάκιση ακολουθεί την απαλλαγή του Μουμπάρακ από κατηγορίες για υπόθεση διαφθοράς που αφορά στην αποδοχή δώρων από κρατική εφημερίδα· επρόκειτο για την τελευταία υπόθεση που έδινε τη νομική βάση για τη συνέχιση της κράτησης του πρώην προέδρου της Αιγύπτου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η επαναληπτική δίκη του Μουμπάρακ με τις κατηγορίες της συνέργειας στη δολοφονία διαδηλωτών, κατά τις συγκεντρώσεις που σάρωσαν την Αίγυπτο στη διάρκεια της εξέγερσης που σήμανε τους τίτλους τέλους της 30ετούς κυριαρχίας του.

Πέρυσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το θάνατο 800 διαδηλωτών, εντούτοις δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεσή του νωρίτερα φέτος και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου.

Η αποφυλάκιση του πρώην δικτάτορα θα αποτελέσει ισχυρό όπλο για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στον αγώνα τους κατά του νέου καθεστώτος, το οποίο χαρακτηρίζουν «αντεπαναστατικό». Εξ ου και αναλυτές έχουν εκτιμήσει πως ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να την εμποδίσει.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook