Στους εύπορους Κινέζους αγοραστές ποντάρουν οι οικονομικά στριμωγμένες κυβερνήσεις της Ν. Ευρώπης, για να τονώσουν τις χτυπημένες από την κρίση αγορές ακινήτων τους, προσφέροντας βίζα σε όσους αγοράζουν ακριβές κατοικίες, γράφει το Bloomberg.

Ελλάδα και Κύπρος προσφέρουν άδειες παραμονής στους Κινέζους που αγοράζουν κατοικίες αξίας τουλάχιστον 250.000 και 300.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στην Πορτογαλία, το ελάχιστο τίμημα για το αντίστοιχο πρόγραμμα τίθεται στις 500.000 ευρώ. Η Ισπανία ετοιμάζεται να υιοθετήσει ανάλογο μέτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν ειδικές βίζες για επενδυτές, όμως, συνήθως απαιτούν υψηλότερα ποσά. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, βίζα δίνεται σε πρόσωπα που επενδύουν τουλάχιστον 1 εκατ. στερλίνες στη χώρα.

Όμως, όπως λέει ο Edmund Zhao, επενδυτής ακινήτων από την Κίνα που ξόδεψε 700.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα στο παραλιακό θέρετρο Cascais της Πορτογαλίας, οι πολιτικές άλλων χωρών δεν είναι εξίσου ελκυστικές για τους Κινέζους με τα κίνητρα που δίνονται στη Ν. Ευρώπη.

Ο Zhao περιμένει την άδεια παραμονής του αυτό το μήνα. Θα είναι αναγκασμένος να μείνει στην Πορτογαλία τουλάχιστον για επτά ημέρες κατά τον πρώτο χρόνο και 14 ημέρες κάθε δύο χρόνια για όσο διαρκεί η 5ετής βίζα του. Και θα μπορεί να στείλει τα παιδιά του στα πιο ψηφισμένα σχολεία και πανεπιστήμια της Ευρώπης.

“Θέλω να μετακομίσω εκεί με τη σύζυγο και τους γονείς μου το συντομότερο δυνατό. Μου αρέσει πολύ”, λέει ο 38χρονος Zhao.

Όπως εξηγεί ο Wang Ning, που δουλεύει για το τμήμα διεθνών ακινήτων της SouFun στο Πεκίνο, οι αγοραστές από την Κίνα αναζητούν κυρίως ευκαιρίες να μετακομίσουν στη Ν. Ευρώπη, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. Με κάποιες από τις βίζες που εξασφαλίζουν, μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις 26 χώρες του Σέγκεν.
Παρότι κάποιοι Κινέζοι θέλουν να αγοράσουν μια κατοικία ως επένδυση, και δεν σκοπεύουν να ζήσουν εκεί, οι περισσότεροι αγοράζουν ακίνητα για προσωπική χρήση ή για να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Ευρώπη.

Εξάλλου, οι τιμές των κατοικιών στον ευρωπαϊκό Νότο είναι ελκυστικές σε σχέση με την Κίνα. Με 300.000 ευρώ, κάποιος μπορεί να αγοράσει μια βίλα 200 τ.μ. με θέα στη θάλασσα, λέει ο Wang, την ώρα που το ίδιο ποσό αγοράζει ένα διαμέρισμα 68 τ.μ. στο κέντρο της Σαγκάης.

Έτσι, οι αναζητήσεις για πορτογαλικά ακίνητα στο κινεζικό site Juwai.com τριπλασιάστηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, ενώ το ενδιαφέρον για την Κύπρο, την Ισπανία και την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1098% στο ίδιο διάστημα.

Όπως γράφει το Bloomberg, στην Κύπρο φτάνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 20 Κινέζοι που αναζητούν ακίνητα. Και στην Ελλάδα, έκλεισε ήδη η πρώτη τέτοια αγοραπωλησία.

Η Πορτογαλία έχει δώσει συνολικά 102 τέτοιες βίζες, κυρίως σε Κινέζους επενδυτές, αφότου άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα, πέρυσι. Και όπως λέει ο Luis Hortelao, μεσίτης της Re/Max στη Λισαβόνα, το ελάχιστο τίμημα των 500.000 ευρώ δεν αποθαρρύνει τους Κινέζους αγοραστές. “Οι Κινέζοι πελάτες μου συχνά έρχονται στην Πορτογαλία και προσλαμβάνουν μεταφραστή. Ξέρουν ακριβώς τι θέλουν: Ένα σύγχρονο ακίνητο για να το νοικιάζουν κατά την απουσία τους και μία βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη”.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook