Την δημιουργία ενός «Καλλικράτη» για τα λιμάνια της χώρας που θα εντάσσεται και στο πλαίσιο της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων προωθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα θα ιδρυθούν τέσσερεις Ανώνυμες Εταιρείες που θα είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και οι οποίες θα αφορούν :

1) Τα λιμάνια της Αττικής (υπό την «ομπρέλα» του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς)

2) Τα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου (υπό την «ομπρέλα» του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης)

3) Τα λιμάνια του Νοτίου Αιγαίου (υπό την «ομπρέλα» του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου)

4) Τα λιμάνια του Ιονίου (υπό την «ομπρέλα» του Οργανισμού Λιμένος Πατρών)

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ο.Λ.Π. κ.Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων, η αρχή θα γίνει με τα λιμάνια της Αττικής καθώς μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει συσταθεί η Α.Ε. «Αττικό Λιμενικό Σύστημα».

Στην συνέχεια θα συσταθεί η Α.Ε. που θα αφορά στα λιμάνια του Βόρειου Αιγαίου, θα ακολουθήσουν τα λιμάνια του Νότιου Αιγαίου (Κρήτη – Δωδεκάνησα – Κυκλάδες) και τέλος θα συσταθεί η Α.Ε. που θα αφορά στα λιμάνια του Ιονίου.

Σύμφωνα με τον κ.Ανωμερίτη, «το θέμα της δημιουργίας του Αττικού Λιμενικού Συστήματος ενεκρίθη από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ. Eχει ήδη προκηρυχθεί το έργο για τη πρόσληψη Συμβούλου. Αυτό σημαίνει ότι εντός του 2011 το νέο σχήμα θα ολοκληρωθεί».

Στο «Αττικό Λιμενικό Σύστημα» που θα είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο όπως είναι ο ΟΛΠ σήμερα, το δημόσιο θα έχει το 95%, από 75% που έχει στον ΟΛΠ σήμερα, και μετά τη διάθεση μετοχών που σχεδιάζει το κράτος θα κρατήσει το 51%.

Ανάλογη θα είναι η σύσταση και των υπολοίπων τριών Ανωνύμων Εταιρειών.

Βέβαια, απομένει να διευκρινιστούν αρκετά θέματα που αφορούν στο τι θα γίνει με τα Λιμενικά Ταμεία, και με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, τα οποία σήμερα διαχειρίζονται τα λιμάνια εκεί που δεν έχουν συσταθεί Οργανισμοί Λιμένων.

Παράλληλα το σημείο που χρήζει μεγαλύτερης διευκρίνισης είναι το τι σημαίνει η φράση πως τα λιμάνια, για παράδειγμα, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων θα τεθούν «υπό την ομπρέλα» του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook