Στις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών και την ολιγωρία των πολιτικών αποδίδει με νέα 'έκθεση του το ΔΝΤ την αποτυχία στα προγράμματα λιτότητας.

Σε νέα έκθεση του, που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ και οι επιτελέις του ΔΝΤ τώρα υποιστηρίζουν ότι δεν έγιναν λάθη με τους συντελεστές και τα σκληρά μέτρα που οδήγησαν σε παρατεταμένη ύφεση .

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του όσον αφορά τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα πως το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε με θέρμη από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Υπήρξε πολύ μεγάλη αντίσταση πολιτική και κοινωνική στην εφαρμογή των προγραμμάτων τονίζει το ΔΝΤ, αν και παραδέχονται πως ειδικά στην Ελλάδα υιοθετήθηκαν από πολύ νωρίς σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, γεγονός που σκότωσε όπως λένε την οικονομία!

Η λάθος πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ ενδέχεται να οφείλεται περισσότερο στην υπεραισιοδοξία γύρω από τις πιθανές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από ό,τι στην υποτίμηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, αναφέρει σε άλλο σημείο η έκθεση του Ταμείου.

Υπενθυμίζουμε πάντως πως στις αρχές Ιουνίου το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε εσωτερικά με ένδειξη «άκρως εμπιστευτικό» το ΔΝΤ παραδεχόταν ότι είχε υποτιμήσει τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία.

news247.gr