Καταργείται η διπλή ασφάλιση σε βουλευτές, υπουργούς και αιρετούς της Αυτοδιοίκησης με τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Συγκεκριμένα καταργείται η δυνατότητα που είχαν με τον νόμο 3863/2010 όσοι κατέχουν τη βουλευτική ιδιότητα, θέση υπουργού ή υφυπουργού, καθώς και των αιρετών προέδρων κοινοτήτων, δημάρχων, νομαρχών είτε να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι πριν την εκλογή τους ή να αναγνωρίσουν τον χρόνο της θητείας τους τόσο για τους κλάδους οποτεδήποτε (δηλαδή να μετρά ο χρόνος της θητείας τους τόσο για τη βουλευτική σύνταξη ή χορηγία όσο και για τη σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα που ασφαλίζονταν με την επαγγελματική ιδιότητά τους).

Με την ίδια τροπολογία εντάσσονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όσοι απασχολούνται ή παρέχουν εργασία ή υπηρεσία με αμοιβή στις ανεξάρτητες αρχές και οι συνταξιούχοι ελληνικού ή αλλοδαπού ασφαλιστικού φορέα όταν παρέχουν εργασία ή υπηρεσία με αμοιβή, εφόσον δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλου αντίστοιχου φορέα.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι σωρεία αντιδράσεων είχε προκληθεί πριν μερικές εβδομάδες όταν έγινε γνωστό ότι με μια εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΑΜ), βουλευτές και παράγοντες που διατέλεσαν σε δημόσια αιρετά αξιώματα θα μπορούσαν να αυξήσουν τα συντάξιμα χρόνια και τις συνταξιοδοτικές απολαβές τους.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, όσοι κατείχαν δημόσια αξιώματα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν προυπηρεσία τόσο στο ΙΚΑ, όσο και στο επικουρικό τους ταμείο, προκείμενου να αυξήσουν τα χρόνια της ασφάλισης τους. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος στηρίζεται στο άρθρο 138 του νόμου 4052/2012 και πάνω σε αυτή θα βρουν... πάτημα και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν και αυτοί να αυξήσουν τα χρόνοια της προυπηρεσίας τους και άρα τις συνταξιοδοτικές απολαβές τους.

Τελικώς, έπειτα από αντιδράσεις σχετικά με τα παραπάνω προνόμια των βουλευτών την ώρα που οι πολίτες μαστίζονται από την ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία καλά κρατεί η διπλή ασφάλιση καταργείται μετά από πολλά χρόνια.

newpost.gr