Ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται κοντά στον “πάτο” της κρίσης, δηλαδή πλησιάζει το χαμηλότερο σημείο του κύκλου της οικονομικής ανάπτυξης, λαμβάνει η Credit Suisse.

Μάλιστα, τελευταία μελέτη του ελβετικού επενδυτικού οίκου σημειώνει ότι από το σύνολο των δεικτών που παρακολουθεί, “ανάβουν” 7 πράσινα φανάρια, 5 πορτοκαλί και 4 κόκκινα για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Credit Suisse υπολογίζουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση 4,6% σε ετήσια βάση για το δεύτερο τρίμηνο, όμως, δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ). Ουσιαστικά, ο οίκος εκτιμά ότι η επί 13 συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας έλαβε τέλος και κάνει λόγο για ένδειξη ομαλοποίησης των οικονομικών συνθηκών.

Κατά τα άλλα, η Credit Suisse λαμβάνει μεικτά μηνύματα από τις έρευνες για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν υποχώρησε τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σπάζοντας την ξεκάθαρα ανοδική τάση που ακολουθούσε προηγουμένως και αποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη. Η πτώση του κλίματος ήταν κυρίως αποτέλεσμα της απαισιοδοξίας των καταναλωτών, οι οποίοι φοβούνται τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι προοπτικές στον κλάδο των υπηρεσιών παραμένουν θετικές, κυρίως λόγω της ισχυρής τουριστικής σαιζόν. Αλλά και ο δείκτης PMI της μεταποίησης ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010.

Στο μέτωπο της ανεργίας, η Credit Suisse επισημαίνει τη συνεχιζόμενη αύξηση του ποσοστού, προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη της αγοράς απασχόλησης θα είναι αργή και εύθραυστη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο οίκος επισημαίνει παράλληλα την επιβράδυνση του momentum των εξαγωγών τον Ιούνιο, όμως, τονίζει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του έτους ξεπερνά τους στόχους του μνημονίου και δείχνει ξεκάθαρη βελτίωση, κάτι που σημαίνει ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο σύνολο της χρονιάς είναι επιτεύξιμο.

Από τους επιμέρους δείκτες που παρακολουθεί η Credit Suisse δίνουν:

* Πράσινο φανάρι:
– η βιομηχανική παραγωγή
– οι λιανικές πωλήσεις
– η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών
– ο δείκτης PMI της μεταποίησης
– το πρωτογενές ισοζύγιο
– η μεταβολή των καταθέσεων
– το ΑΕΠ

* Πορτοκαλί φανάρι:
– ο δείκτης οικονομικού κλίματος
– η εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο
– ο πληθωρισμός
– τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα
– το εμπορικό ισοζύγιο

* Κόκκινο φανάρι:
– η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία
– η εμπιστοσύνη καταναλωτή
– η ανεργία
– οι εξαγωγές.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook