Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, περιορίζεται στο να χαρακτηρίζει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία «γεγονός βαθιάς ανησυχίας», τονίζοντας πως δεν επιθυμεί να εμπλέξει σε πόλεμο τις ΗΠΑ, ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο μαρτυρά την τραγωδία που διαδραματίζεται στη Δαμασκό.

Άψυχα κορμιά παιδιών και ενηλίκων βρίσκονται σκορπισμένα σε σκαλοπάτια, σε εισόδους, σε πεζοδρόμια. Πρόκειται για οικογένειες που στην προσπάθεια να φύγουν μακριά, έπεσαν νεκροί έπειτα από τη ρίψη χημικών. Μία μητέρα βρίσκεται νεκρή έχοντας το παιδί της στα χέρια της, ενώ το αδελφάκι του μικρού γιου της κείτεται νεκρό λίγο παρακάτω.

Οι συγκλονιστικές εικόνες μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό ITV και αποκαλύπτουν την θηριωδία που προκαλεί σοκ.

Στο ίδιο βίντεο πολίτες αναφέρουν πως τα χημικά έπεσαν πάνω από τα σπίτια τους μέσω πυραύλου, του οποίου τα υπολείμματα εντοπίστηκαν.

Την ίδια ώρα, ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ συγκεντρώνουν δείγματα ιστού από τα θύματα, ώστε να εξακριβώσουν αν πρόκειται πράγματι για χρήση χημικών, ωστόσο δεν αναμένεται να ερευνήσουν από πού προέρχονται οι πύραυλοι με τη χημική κεφαλή.

Όπως μαρτυρούν άνθρωποι που επέζησαν της επίθεσης, προηγήθηκαν τρεις εκρήξεις, χωρίς ωστόσο να είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Αμέσως κατέβηκαν στον δρόμο για να ελέγξουν τι είχε συμβεί και ο αέρας μύριζε περίεργα. «Οι άνδρες άρχισαν να φωνάζουν ότι πρόκειται για χημική επίθεση. Ευτυχώς επέζησα. Μου έκαναν ενέσεις και μου παρείχαν οξυγόνο, ενώ μου έσταξαν σταγόνες στα μάτια. Με έσωσαν», λέει συγκλονισμένος ένας άνδρας.

Κατά την επιστροφή του στο σπίτι του περιέγραψε σκηνές θανάτου, αφού βρήκε ολόκληρες οικογένειες να είναι νεκρές στα σκαλοπάτια των σπιτιών τους, ενώ όπως ανέφερε οι περισσότεροι είχαν αφρούς στο στόμα, κάποιοι ακόμα και στα μάτια και πολλοί είχαν αίμα στα αυτιά, αλλά όχι εξωτερικά τραύματα.

«Μερικοί προσπάθησαν να φύγουν, αλλά τα παιδιά πέθαναν ακαριαία. Αργότερα θάψαμε γύρω στους 150 νεκρούς σε τάφους μαζικής ταφής», συμπλήρωσε ο άνδρας.

Την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτύξουν στρατιωτικά μέσα ώστε, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Τσακ Χέιγκελ, ο Ομπάμα να έχει στη διάθεσή του επιλογές, αν διατάξει επέμβαση στη Συρία.

«Το υπουργείο Άμυνας έχει την ευθύνη να παράσχει στον πρόεδρο όλες τις επιλογές για κάθε ενδεχόμενο, ώστε να αναπτυχθούν τα μέσα και να έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις επιλογές, όποια και αν κάνει ο πρόεδρος», δήλωσε ο Χέιγκελ.

Ο υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε πως η αποφασιστική δράση απέναντι σε μία ενδεχόμενη χρήση χημικών πρέπει να είναι άμεση καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος μίας ακόμα επίθεσης», παρότι επισήμανε πως «δεν γνωρίζουμε» πότε μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το πολεμικό ναυτικό σκοπεύει να επεκτείνει τη παρουσία του στη Μεσόγειο με την αποστολή ενός τέταρτου αντιτορπιλικού εξοπλισμένου με πυραύλους κρουζ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook