Σε αντίθεση με την πισίνα όπου η χρήση φακών επαφής είναι σχεδόν απαγορευτική λόγω του κινδύνου μολύνσεων, το κολύμπι στη θάλασσα δεν είναι τόσο επικίνδυνο με φακούς, αρκεί να λάβεις τα μέτρα σου.

Διαβάστε συμβουλές για ξέγνοιαστο κολύμπι με φακούς...

- Είναι προτιμότερο στην παραλία να χρησιμοποιήσεις ημερήσιους φακούς για να αποφύγεις την πιθανότητα μόλυνσης από κάποιο μικρόβιο.

- Μην κάνεις μακροβούτια και πλατσουρίσματα. Αν θέλεις να παίξεις «νεροπόλεμο», να βραχείς και να βουτήξεις καλύτερα να το κάνεις με γυμνά μάτια. Αλλιώς παραμονεύει ο κίνδυνος κάποιας μόλυνσης αλλά κι απώλειας των φακών σου!

- Αν προσπαθήσεις να βγάλεις το φακό και βρίσκεις αντίσταση, μην επιμένεις γιατί μπορεί να τραυματίσεις τον κερατοειδή. Το αλάτι που περιέχει το θαλασσινό νερό συνήθως αφυδατώνει τους φακούς με αποτέλεσμα να «κολλάνε» στο μάτι. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις λίγα λεπτά ώστε να επανέλθει η φυσική υγρασία των ματιών, ρίχνοντας τεχνητά δάκρυα, που θα φροντίζεις να έχεις πάντα μαζί σου και στη συνέχεια να ξαναπροσπαθήσεις.

- Φόρα γυαλιά ηλίου κατά την ηλιοθεραπεία για να εμποδίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο να μπει κάποιο σκουπίδι ή άμμος μέσα στα μάτια.

- Αν για κάποιο λόγο βγει ο φακός, μην τον επανατοποθετήσεις, ειδικά αν δεν έχεις μαζί σου το απαραίτητο υγρό καθαρισμού. Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα μαζί τα γυαλιά όρασης για κάθε περίπτωση.

womenonly.gr